ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Prehrana bogata voćem i povrćem može poboljšati stanje pluća, prenosi BBC.
ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Prehrana bogata voćem i povrćem može
poboljšati stanje pluća, prenosi BBC. #L#
Muškarci srednje dobi koji jedu više voća i povrća imaju zdravija
pluća od onih koji se tako ne hrane, pokazalo je istraživanje
opisano u časopisu "Thorax".
Istraživači su proučili podatke prikupljene šezedesetih i
sedamdesetih godina i zaključili da osobe koje uzimaju veće
količine vitamina C i E imaju veći kapacitet pluća od prosječnog. Na
zdravlje pluća povoljno utječe i uzimanje dovoljnih količina
kruha.
Znanstvenici pretpostavljaju da su za takav učinak zaslužna
antioksidacijska svojstva tih vitamina, koja pomažu u zaštiti
tkiva pluća. U nekim su vrstama voća i povrća pronađene velike
količine tih dvaju vitamina.
Drugo je istraživanje pokazalo da ti vitamini štite i od raka.
Istraživači tvrde da su visoke razine vitamina E u krvi povezane s
najmanjim rizikom od raka pluća. Ističu, međutim, kako nije
dokazano da uzimanje vitamina E smanjuje rizik.
U istraživanju je sudjelovalo 29.000 finskih pušača muškog spola.
Oni s najvišim razinama alfa-tokoferola, aktivnog oblika vitamina
E u tijelu, obolijevali su od raka pluća 19 posto rjeđe nego
ostali.
Voditeljica istraživanja, koje je proveo američki Državni institut
za proučavanje raka, Karen Woodson kaže: "To govori da visoke
razine alfa-tokoferola u odlučujućoj - ranoj fazi nastanka tumora
mogu spriječiti razvoj raka pluća."
Točan mehanizam tog procesa još nije otkriven, no znanstvenici
vjeruju da se antioksidansi vežu za slobodne radikale i onemogućuju
njihovo štetno djelovanje. Slobodni radikali kruže tijelom i,
pretpostavlja se, oštećuju stanice, što može potaknuti razvoj
raka.
Antioksidansi, također se pokazalo, potiču već oštećene stanice na
"samoubojstvo". Izvješće o istraživanju objavljeno je u časopisu
"Journal of the National Cancer Institute".
(Hina) lbr dgk