VIS, 29. kolovoza (Hina) - Na Visu je, desetak dana ranije nego prošle godine počela berba ranih vrsta grožđa. Vinogradari procjenjuju da je razlog tomu vruće i razmjerno suho ljeto. Procjenjuje se da će se ove godine ubrati oko sto
vagona grožđa, što bi bilo 20 posto više nego lani. Također se očekuje da će postotak sladora u grožđu biti dva-tri grada veći od lanjskog.
VIS, 29. kolovoza (Hina) - Na Visu je, desetak dana ranije nego
prošle godine počela berba ranih vrsta grožđa. Vinogradari
procjenjuju da je razlog tomu vruće i razmjerno suho ljeto.
Procjenjuje se da će se ove godine ubrati oko sto vagona grožđa, što
bi bilo 20 posto više nego lani. Također se očekuje da će postotak
sladora u grožđu biti dva-tri grada veći od lanjskog.#L#
Već ubrano bijelo stolno grožđe na privatnim posjedima potvrđuje
očekivanu kakvoću, a prve analize s plantaža dioničkog društva
"Vinogradar", pokazuju iznadprosječni slador grožđa što se kreće
od 16 do 22 grada.
Truleži zrna gotovo nema, ali u pojedinim vinogrdima na
jugozapadnom dijelu otoka vidljive su posljedice peronospore i
pepelnice, uzrokovanih srpanjskim i kolovoškim kišama.
S obzirom da će na Visu berba kasnijih sorata vugave i plavca početi
nakon 15. rujna, otočki otkupljivači i prerađivači već su završili
pripreme za otkup grožđa. Osim najvećeg viškog prerađivača
"Vinogradara" d.d., grožđe će otkupljivati i tri poljoprivredne
zadruge u Visu, Komiži i Podšpilju. Veće količine grožđa
otkupljivat će i viški vinari.
(Hina) pbil sšh