ZAGREB/WASHINGTON, 30. srpnja (Hina/VOA) - New Orleans, u Louisiani, već dugo ima reputaciju "mjesta idealnog za provod i zabavu". No, nije baš svaki posjetitelj motiviran prekomjernim jelom, nije svaki spreman noć provesti u
jazz-klubu i u rane jutarnje sate teturati prema hotelu. Neki traže, i očekuju, finiju i otmjeniju razonodu. Na potrebe te finije i otmjenije klijentele spremno se odazvao jedan od najboljih neworleanskih hotela. U svoju je ponudu, naime, uključio - satove iz pravila pristojnosti i ponašanja!
ZAGREB/WASHINGTON, 30. srpnja (Hina/VOA) - New Orleans, u
Louisiani, već dugo ima reputaciju "mjesta idealnog za provod i
zabavu". No, nije baš svaki posjetitelj motiviran prekomjernim
jelom, nije svaki spreman noć provesti u jazz-klubu i u rane
jutarnje sate teturati prema hotelu. Neki traže, i očekuju, finiju
i otmjeniju razonodu. Na potrebe te finije i otmjenije klijentele
spremno se odazvao jedan od najboljih neworleanskih hotela. U svoju
je ponudu, naime, uključio - satove iz pravila pristojnosti i
ponašanja! #L#
Što biste rekli na sklapanje poslovnih ugovora uz šalicu čaja!
Koncept vam se čini stranim? U hotelu Windsor Court ne misle tako.
Velik broj njihovih gostiju su businessmeni, a uprava hotela je
zaključila da je vrijeme ponuditi im nešto novo.
Za pomoć su se obratili Nancy Broadhurst, utemeljiteljici mjesne
škole za pravila ponašanja i protokola.
U čemu američki poslovni ljudi najviše griješe? Koji je njihov
najveći propust? Ne znaju dovoljno o drugim kulturama, ne uče
dovoljno o običajima drugih zemalja, žali se Nancy Broadhurst.
To može, dodaje, izazvati ozbiljne prepreke u njihovim pokušajima
sklapanja velikog i važnog posla. Različite su zemlje, pa su i
običaji različiti. Općenito, kad Amerikanci odlaze u neku drugu
zemlju, cilj im je obaviti posao i što prije se vratiti kući.
Međutim, u mnogim zemljama, napominje Nancy Broadhurst, takvo
ponašanje jednostavno nije moguće.
Gospođa Broadhurst jedna je od otprilike četiri stotine savjetnika
za bonton i protokol koliko ih danas ima u Sjedinjenim Državama.
Prije dvije godine, potaknuta činjenicom da su današnji roditelji
prezauzeti poslom da bi djeci posvećivali dovoljno pozornosti,
počela je raditi i s najmlađima. Najčešće ih ući ponašanju za
stolom. No, kako sama kaže, znati se ponašati za stolom ne znači
samo znati koju vilicu, žlicu ili nož koristiti nego znati red i
način društvenog ophođenja, znati kako drugima omogućiti da se
osjećaju ugodno.
"To je i bit poznavanja bon-tona - poštovanje prema drugima, bez
obzira iskazujete li ga za tuđim ili svojim stolom. Poštovati druge
i činiti sve da se oni u vašem društvu osjećaju dobro i ugodno", kaže
gospođa Broadhurst.
(Hina) dgk dgk