ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Cijene kvalitetnih vina u hrvatskim su ugostiteljskim objetima neprimjereno visoke u odnosu na proizvođačke cijene, što sigurno ne pogoduje povećenju turističke potrošnje, upozoreno je na današnjoj sjednici
hrvatske Vlade. Vlada je prihvatila Izvješće o inspekcijskom nadzoru cijena vrhunskih i kvalitetnih vina u ugostiteljstvu, u kojemu se ukazuje na različitost cijena istih vrsta vina u različitim ugostiteljskim objektima. Pritom se cijene kvalitetnih vina kreću u rasponu od 12 do 54 kune kod proizvođača, dok u caffe barovima već iznose od 50 do 60 kuna, a u restoranima od 90 do 175 kuna.
ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Cijene kvalitetnih vina u hrvatskim su
ugostiteljskim objetima neprimjereno visoke u odnosu na
proizvođačke cijene, što sigurno ne pogoduje povećenju turističke
potrošnje, upozoreno je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade.
Vlada je prihvatila Izvješće o inspekcijskom nadzoru cijena
vrhunskih i kvalitetnih vina u ugostiteljstvu, u kojemu se ukazuje
na različitost cijena istih vrsta vina u različitim ugostiteljskim
objektima. Pritom se cijene kvalitetnih vina kreću u rasponu od 12
do 54 kune kod proizvođača, dok u caffe barovima već iznose od 50 do
60 kuna, a u restoranima od 90 do 175 kuna. #L#
Vlada je zadužila Ministarstvo turizma da u suradnji s
Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva te Državnim inspektoratom
organizira sastanak sa svim sudionicima u proizvodnji i potrošnji
vina. Također, održat će se sastanak i s Ravnateljstvom za robne
zalihe pri Ministarstvu gospodarstva, kako bi se utvrdila
preporučena razina cijene vina i zajednička strategija plasmana
kvalitetnog vina na domaćem tržištu.
Vlada je zadužila Državni inspektorat da u suradnji s Ministarstvom
poljoprivrede i šumarstva i Ministarstvom turizma s ugostiteljsko-
turističkim tvrtkama, čiji pretežiti dio dionica ili udjela drži
Hrvatski fond za privatizaciju i Hrvatski zavod za mirovinsko
osiguranje te s tvrtkama koje su u programu sanacije Vlade RH,
odnosno kojima su izdata državna jamstva po kreditima, postigne
dogovor o najvišim cijenama kvalitetnog vina (uzimajući u obzir
cijene kod proizvođača i kategoriju ugostiteljskog objekta) u
ovogodišnjoj turističkoj sezoni.
Po analizi Državnog inspektorata cijene vrhunskih i kvalitetnih
vina u prosjeku su više u ugostiteljskim objektima koji uslužuju
hranu nego u onima koji ju ne uslužuju. U većini ugostiteljskih
objekata primjetno je da se vrhunska i kvalitetna vina svrstavaju u
slične cjenovne skupine bez obzira na vrstu i proizvođača, te na
njihovu nabavnu cijenu.
Tako je primjerice, veleprodajna cijena butelje istarske malvazije
17 kuna, u caffe barovima ona stoji od 45 do 80 kuna, dok u
restoranima doseže od 80 do 110 kuna.
Ugostitelji visoke cijene vina uglavnom opravdavaju malom zaradom
a na hrani zbog visokih cijena kvalitetnih namirnica i dr.
(Hina) splj ds