CHICAGO, 4. lipnja (Hina/AFP) - Prehrana bogata vlaknima, osobito ako se takva hrana uzima za doručak, prilično smanjuje opasnost od bolesti koronarnih arterija kod žena, piše "Journal of the American Medical Association".
CHICAGO, 4. lipnja (Hina/AFP) - Prehrana bogata vlaknima, osobito
ako se takva hrana uzima za doručak, prilično smanjuje opasnost od
bolesti koronarnih arterija kod žena, piše "Journal of the American
Medical Association". #L#
Žene koje u prehranu uključe namirnice bogate vlaknima (prosječno
22,9 grama dnevno) izložene su za 23 posto manjoj opasnosti od
pojave koronarnih bolesti od onih koje dnevno pojedu samo 11,5
grama takve hrane, pišu istraživači s Fakulteta za javno zdravstvo
sveučilišta "Harvard" u Bostonu.
Ako se količina hrane bogate vlaknima poveća za 10 grama dnevno,
može se za 19 posto smanjiti opasnost od koronarnih bolesti.
Osim toga, istraživanje je pokazalo da među raznim vrstama hrane
koja sadrži veliku količinu vlakana, opasnost od tih bolesti
smanjuju samo žitarice koje se pojedu za doručak, a ne voće i
povrće.
Poznato je da vlakna smanjuju količinu kolesterola, osobito
"lošeg" kolesterola, bitnog rizičnog faktora za srčane bolesti.
Koronarne bolesti, kažu autori studije, glavni su uzrok smrtnosti
kod žena.
(Hina) rug dgk