FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORUČAK BOGAT ŽITARICAMA - MANJI RIZIK OD BOLESTI KORONARNIH

CHICAGO, 4. lipnja (Hina/AFP) - Prehrana bogata vlaknima, osobito ako se takva hrana uzima za doručak, prilično smanjuje opasnost od bolesti koronarnih arterija kod žena, piše "Journal of the American Medical Association".
CHICAGO, 4. lipnja (Hina/AFP) - Prehrana bogata vlaknima, osobito ako se takva hrana uzima za doručak, prilično smanjuje opasnost od bolesti koronarnih arterija kod žena, piše "Journal of the American Medical Association". #L# Žene koje u prehranu uključe namirnice bogate vlaknima (prosječno 22,9 grama dnevno) izložene su za 23 posto manjoj opasnosti od pojave koronarnih bolesti od onih koje dnevno pojedu samo 11,5 grama takve hrane, pišu istraživači s Fakulteta za javno zdravstvo sveučilišta "Harvard" u Bostonu. Ako se količina hrane bogate vlaknima poveća za 10 grama dnevno, može se za 19 posto smanjiti opasnost od koronarnih bolesti. Osim toga, istraživanje je pokazalo da među raznim vrstama hrane koja sadrži veliku količinu vlakana, opasnost od tih bolesti smanjuju samo žitarice koje se pojedu za doručak, a ne voće i povrće. Poznato je da vlakna smanjuju količinu kolesterola, osobito "lošeg" kolesterola, bitnog rizičnog faktora za srčane bolesti. Koronarne bolesti, kažu autori studije, glavni su uzrok smrtnosti kod žena. (Hina) rug dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙