FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠAMPANJSKA BITKA SVE SE VIŠE PJENI

REIMS, 23. svibnja (Hina/Reuters) - Duboko u vlažnoj tmini šampanjskih podruma Veuve Clicquot Ponsardina radnici su odgurnuli željezna vrata Komore 268. U njoj je spremljena pošiljka za novo tisućljeće - tisuće prašnjavih boca koje se godinama čuvaju u špilji koju su još Rimljani iskopali 25 metara pod vinogradima okupanim suncem.
REIMS, 23. svibnja (Hina/Reuters) - Duboko u vlažnoj tmini šampanjskih podruma Veuve Clicquot Ponsardina radnici su odgurnuli željezna vrata Komore 268. U njoj je spremljena pošiljka za novo tisućljeće - tisuće prašnjavih boca koje se godinama čuvaju u špilji koju su još Rimljani iskopali 25 metara pod vinogradima okupanim suncem.#L# Uskoro će ljudi diljem svijeta, slaveći Novu godinu, otvoriti te posebno dragocjene boce i nazdraviti ne samo novom tisućljeću, nego i približavanju novog doba za jednu od najpoznatijih europskih industrija. Naime, u Champagnei, francuskoj pokrajini u kojoj nastaje šampanjac, ima sve manje nedirnutog tla za uzgoj posebne loze. Za desetke malih i srednje velikih tvrtki koje se bave proizvodnjom šampanjca manjak zemlje može biti koban. Kako grožđa bude sve manje, a time i dobiti od prodaje, tvrde analitičari, proizvođači šampanjca okrenut će se jedni protiv drugih, a velike i ugledne tvrtke imat će monopol. "Kada počne kriza, slabiji će proizvođači nestati", kazao je Jean- Marie Labord, predsjednik najveće tvrtke na svijetu koja se bavi proizvodnjom šampanjca Moet & Chandona, koju, kao i Veuve Clicquot, u tom procesu drže grabežljivcem, a ne žrtvom. Da bi se pjenušac mogao nazivati "champagneom", loza se mora uzgajati na 35.000 hektara sjeveroistočno od Pariza, na području koje je točno obilježeno prema francuskom zakonu i koje nije promijenjeno od godine 1927. Na tom se podučju obrađuje 32.000 hektara zemlje. Oko tog područja mnogo je zemlje na kojoj se može uzgajati vinova loza, a neki su zatražili da se ono proširi kako bi proizveli više grožđa za šampanjac. Analitičar Sylvain Massot napominje da bi se tom području nakon 2003. moglo pripojiti 300 hektara zemlje. Ostali, međutim, sumnjaju da obližnje tlo sadržava tanak površinski sloj zemlje i kredasti donji sloj, nužan za kakvoću triju glavnih sorti grožđa - pinot noir, meunier i chardonnay - koje se upotrebljavaju u složenom procesu miješanja šampanjca. "Kada bismo ovo područje proširili na zemlju na kojoj se danas uzgajaju šećerna repa i kukuruz, učinili bismo, mislimo, veliku pogrešku", rekao je Pascal, čija tvrtka, stara 227 godina, ima neke od najboljih vinograda na tomu ekskluzivnom području. "Kad je riječ o širenju, moramo biti vrlo mudri... Postanemo li prefleksibilni, mogli bismo ugroziti vrhunsku kakvoću, što nije dobro za šampanjac", upozorava Pascal. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙