FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS:OKRUGLI STOL PROIZVODNJA MLIJEKA NA SELJAČKIM GOSPODARSTVIMA

ZAGREB, 30. travnja (Hina) - Potrošnja mlijeka u Hrvatskoj iznosi prosječno oko 100 litara po članu domaćinstva, dok je u drugim europskim zemljama ta količina znatno veća. Prema optimističkim predviđanjima domaćih stručnjaka potrošnja mlijeka trebala bi se do 2010. godine povećati na 110 do 127 litara, istaknuto je danas na okruglom stolu "Proizvodnja mlijeka na seljačkim gospodarstvima u funkciji održivog razvitka". Organizator okruglog stola su Hrvatski farmer, Klub članova Selo te Zagrebački velesajam.
ZAGREB, 30. travnja (Hina) - Potrošnja mlijeka u Hrvatskoj iznosi prosječno oko 100 litara po članu domaćinstva, dok je u drugim europskim zemljama ta količina znatno veća. Prema optimističkim predviđanjima domaćih stručnjaka potrošnja mlijeka trebala bi se do 2010. godine povećati na 110 do 127 litara, istaknuto je danas na okruglom stolu "Proizvodnja mlijeka na seljačkim gospodarstvima u funkciji održivog razvitka". Organizator okruglog stola su Hrvatski farmer, Klub članova Selo te Zagrebački velesajam.#L# Proizvodnja mlijeka 1993. godine u Hrvatskoj je bila na razini od samo 602 milijuna litara. Potrošnja mlijeka primjerice u susjednoj Austriji po članu domaćinstva godišnje iznosi 220 litara, Mađarskoj 107 litara, a manja potrošnja od Hrvatske je u Grčkoj, 68 litara, Turskoj 59 litara. Budućnost i osnovni pravci razvitka domaćeg mljekarstva trebali bi se odnositi ponajprije na modernizaciju proizvodnje, orijentaciju na proizvodnju bio-sirovina, održavanje visoke kakvoće proizvoda i proširivanje asortimana novim proizvodima. U okruženju znatne konkurencije, orjentacija na komparativne prednosti vlastite proizvodnje, i otkupa biološki uzgojenih goveda i mlijeka u zdravom okolišu podalje od gradova, prometnica i drugih zagađivača, bez upotrebe modernih sredstava zaštite bilja i sl. neprijeporna su prednost interesantna u domaćim i europskim razmjerima, istaknuto je na skupu. U skupini novih proizvoda bilo bi korisno posvetiti veću pozornost tzv. funkcionalnim namirnicama te mnogostrukim mogućnostima i promišljanjima o probiotskim svojstvima odabranih živih klica u fermentiranim mliječnim proizvodima, te nekim drugim mogućnostima poticanja povećanja potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda. (Hina) mku ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙