ZAGREB, 30. travnja (Hina) - Potrošnja mlijeka u Hrvatskoj iznosi prosječno oko 100 litara po članu domaćinstva, dok je u drugim europskim zemljama ta količina znatno veća. Prema optimističkim predviđanjima domaćih stručnjaka
potrošnja mlijeka trebala bi se do 2010. godine povećati na 110 do 127 litara, istaknuto je danas na okruglom stolu "Proizvodnja mlijeka na seljačkim gospodarstvima u funkciji održivog razvitka". Organizator okruglog stola su Hrvatski farmer, Klub članova Selo te Zagrebački velesajam.
ZAGREB, 30. travnja (Hina) - Potrošnja mlijeka u Hrvatskoj iznosi
prosječno oko 100 litara po članu domaćinstva, dok je u drugim
europskim zemljama ta količina znatno veća. Prema optimističkim
predviđanjima domaćih stručnjaka potrošnja mlijeka trebala bi se
do 2010. godine povećati na 110 do 127 litara, istaknuto je danas na
okruglom stolu "Proizvodnja mlijeka na seljačkim gospodarstvima u
funkciji održivog razvitka". Organizator okruglog stola su
Hrvatski farmer, Klub članova Selo te Zagrebački velesajam.#L#
Proizvodnja mlijeka 1993. godine u Hrvatskoj je bila na razini od
samo 602 milijuna litara. Potrošnja mlijeka primjerice u susjednoj
Austriji po članu domaćinstva godišnje iznosi 220 litara,
Mađarskoj 107 litara, a manja potrošnja od Hrvatske je u Grčkoj, 68
litara, Turskoj 59 litara.
Budućnost i osnovni pravci razvitka domaćeg mljekarstva trebali bi
se odnositi ponajprije na modernizaciju proizvodnje, orijentaciju
na proizvodnju bio-sirovina, održavanje visoke kakvoće proizvoda i
proširivanje asortimana novim proizvodima. U okruženju znatne
konkurencije, orjentacija na komparativne prednosti vlastite
proizvodnje, i otkupa biološki uzgojenih goveda i mlijeka u zdravom
okolišu podalje od gradova, prometnica i drugih zagađivača, bez
upotrebe modernih sredstava zaštite bilja i sl. neprijeporna su
prednost interesantna u domaćim i europskim razmjerima, istaknuto
je na skupu.
U skupini novih proizvoda bilo bi korisno posvetiti veću pozornost
tzv. funkcionalnim namirnicama te mnogostrukim mogućnostima i
promišljanjima o probiotskim svojstvima odabranih živih klica u
fermentiranim mliječnim proizvodima, te nekim drugim mogućnostima
poticanja povećanja potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda.
(Hina) mku ds