ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Akcija ocjenjivanja kakvoće prehrambenih proizvoda, koju je 1989. godine pokrenuo Zagrebački Velesajam (ZV), predstavlja jedinstvenu akciju u Hrvatskoj koja iz godine u godinu dobiva sve veći značaj,
istaknuo je generalni direktor Zagrebačkog Velesajma Jurica Pavelić na današnjoj dodjeli medalja kakvoće na ZV.
ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Akcija ocjenjivanja kakvoće
prehrambenih proizvoda, koju je 1989. godine pokrenuo Zagrebački
Velesajam (ZV), predstavlja jedinstvenu akciju u Hrvatskoj koja iz
godine u godinu dobiva sve veći značaj, istaknuo je generalni
direktor Zagrebačkog Velesajma Jurica Pavelić na današnjoj dodjeli
medalja kakvoće na ZV. #L#
Po Pavelićevim riječima, neprekidan razvoj, angažman vodećih
stručnjaka, visoka razina kakvoće prehrambenih proizvoda i
internacionalizacija, osnovne su značajke akcije ocjenjivanja.
U kategoriji mesnih i ribljih prerađevina ove je godine prijavljeno
143 vrste proizvoda. Među najbolje ocjenjenima prednjače
asortimani proizvoda od mesa, peradi, razne vrste burgera te
tradicionalni hrvatski kobasičarsko-suhomesnati proizvodi. Kod
ribljih proizvoda prednjači smrznuti program.
U kategoriji mesnih proizvoda veliku zlatnu medalju za stalnost
kakvoće dobila je tvrtka PIK Vrbovec za Piko trajnu kobasicu, dok je
po dvije takve medalje dobila tvrtka PPK Karlovac za kare BK
pečenicu i šunku u ovitku. Među ribljim proizvodima velika zlatna
medalja dodijeljena je zadarskoj tvrtki Tankerkomerc za mješavinu
za rižoto.
Na hrvatskom tržištu trenutačno je prisutno više od 250 različitih
mliječnih proizvoda, a ovo je ocjenjivanje ukazalo da je kategorija
fermentiranih proizvoda zasigurno najzastupljenija po odličjima,
ali i stalnosti kakvoće. Tako je veliku zlatnu medalju zagrebačka
mljekara Dukat dobila za četiri svoja mliječna proizvoda (Jogo
desert - marelica, mliječni puding sa šlagom čokolade, mousse
čokoladni desert te trajno mlijeko s 3,2 posto mliječne masti).
Veliku zlatnu medalju dobila je i bjelovarska Sirela za picok
topljeni sir i varaždinska Vindija za mliječni puding od čokolade.
Od nekadašnjih 10-tak pekarskih, tjesteničarskih i slastičarskih
proizvoda iz tri tvrtke, ove se godine ocjenjivalo 74 proizvoda iz
14 poduzeća. Dodijeljeno je ukupno 57 medalja, a među tvrtkama
posebice treba istaknuti tri kojima je dodijeljeno ukupno 11
velikih zlatnih medalja za stalnost kakvoće. To su Mlinar iz
Križevaca (sedam velikih zlatnih medalja), Đakovština Đakovo (tri
velike zlatne medalje) i Z.P. Klara Zagreb (jedna velika zlatna
medalja).
Za ocjenjivanje je ove godine od voćnih sokova, osvježavajućih
bezalkoholnih pića te proizvoda od voća i mineralnih voda
prijavljeno 58 proizvoda. Među najzastupljenijima su, kao i
ranijih godina, bili voćni sokovi, sirupi i osvježavajuća pića.
Veliku zlatnu medalju dobila je tvrtka Fructal Ajdovščina za bistri
sok od crnog ribizla i Slovenija/Fructal Zagreb za kašasti miješani
voćni sok od jagode, jabuke i zgusnutog voćnog soka od grožđa.
Stručni sud ove je godine ocijenio ukupno 24 konditorska proizvoda.
Veliku zlatnu medalju dobio je Kraš za vafel proizvod Batons nougat
III 5050 s crtom bez šećera te Đakovština za grickalice sa sirom.
Ove je godine na ocjenjivanju bio zastupljen gotovo cijeli
asortiman proizvoda iz područja jestivih ulja i masti, margarina,
majoneza i njima srodnih proizvoda. Zagrebačka tvornica ulja
Zvijezda dobila je četiri velike zlatne medalje i to za majonezu od
svježih jaja, margo novu, lagani margarin, stolni margarin
specijal te biljnu mast Zvijezda.
U kategoriji kava i čajeva ove je godine prijavljeno znatno manje
proizvoda nego ranije, odnosno samo pet proizvoda od kave i niti
jedan iz grupe čajeva. Veliku zlatnu medalju dobila je zagrebačka
tvrtka Anamarija za mješavinu espresso kave u zrnu.
(Hina) mku sbo