ZAGREB, 31. ožujka (Hina) - Da bi se riješio problem otkupa i plaćanja tržnih viškova svinja, na današnjem je sastanku u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva predloženo da se u tu namjenu izdvoji dio sredstava predviđenih za
kreditiranje turističke sezone. Time bi se ujedno, rečeno je, turizmu osigurala opskrba svinjskim mesom. Prijedlog, utvrđen na sastanku s predstavnicima desetak mesnih industrija, uputit će se hrvatskoj Vladi na očitovanje.
ZAGREB, 31. ožujka (Hina) - Da bi se riješio problem otkupa i
plaćanja tržnih viškova svinja, na današnjem je sastanku u
Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva predloženo da se u tu
namjenu izdvoji dio sredstava predviđenih za kreditiranje
turističke sezone. Time bi se ujedno, rečeno je, turizmu osigurala
opskrba svinjskim mesom. Prijedlog, utvrđen na sastanku s
predstavnicima desetak mesnih industrija, uputit će se hrvatskoj
Vladi na očitovanje. #L#
Višak svinja na domaćem je tržištu procijenjen na oko 20.000
komada, a za otkup bi trebalo osigurati oko 20 milijuna kuna.
U otkup tržnih viškova svinja ovaj su tjedan krenuli prerađivači
mesa PIK "Vrbovec", "Belje" i "Gavrilović", a spremne su im se
priključiti i ostale mesne industrije kad se utvrde detalji između
ministarstava turizma i poljoprivrede, izjavio je nakon sastanka
predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ivan Jakopović.
Cijena koju seljaci mogu očekivati za otkup svinja 18 je lipa po
mesnoj jedinici, odnosno - ovisno o kakvoći, između 7,5 i 8 kuna po
kilogramu. Seljaci novac mogu očekivati 30 dana nakon isporuke.
Današnjem su sastanku bili nazočni predstavnici proizvođača i
prerađivača mesa - PIK "Vrbovca", "Belja", Mesne industrije
"Ivanec", koprivničke "Danice", PPK "Karlovac", "Agroprodukta" iz
Buzeta, đakovačke "Klaonice", "Cromaxa", "Gavrilovića",
ogulinskog "Madika" i vinkovačkog "Bosuta".
(Hina) bm gk