ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač iz Potomja na poluotoku Pelješcu planira tijekom godine realizirati investicijski program vrijedan otprilike dva milijuna njemačkih maraka. Tom bi se injekcijom
kapitala poboljšala tehnologija za preradu grožđa i proizvodnju vina, rekao je direktor te zadruge Mato Ančić.
ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - Poljoprivredna zadruga i vinarija
Dingač iz Potomja na poluotoku Pelješcu planira tijekom godine
realizirati investicijski program vrijedan otprilike dva milijuna
njemačkih maraka. Tom bi se injekcijom kapitala poboljšala
tehnologija za preradu grožđa i proizvodnju vina, rekao je direktor
te zadruge Mato Ančić.#L#
Navedena investicija pokušala bi se ostvariti putem kredita jednog
proizvođača strojeva za preradu grožđa iz Francuske, i to tako što
bi se pelješkoj vinariji ustupili strojevi uz mogućnost njihove
višegodišnje otplate. S obzirom da dogovor još nije postignut,
Ančić nije rekao o kojem se francuskom proizvođaču radi.
"Potrebno je pratiti trendove konkurenata na svjetskom tržištu,
obnavljati i mijenjati tehnologiju prerade grožđa. Kod nas je
proizvodnja vina još uvijek skuplja nego bi trebala biti, što
paralelno povećava i cijenu samome vinu, pa ono nije konkurentno,
iako je kvalitetno", pojasnio je Ančić.
U prošlogodišnjoj berbi, čija se vrijednost procjenjuje na 10,5
milijuna kuna, od 348 Dingačevih zadrugara sakupljeno je 358 vagona
grožđa, većim dijelom kvalitetnog, nešto manje vrhunskog i vrlo
malo stolnog.
Zadrugari su pokazali izuzetno zadovoljstvo kvalitetom vina
proizvedenog u toj pelješkoj vinariji, iako su prošlogodišnju
berbu okarakterizirali nepovoljni vremenski uvjeti - počevši od
dugotrajnog sušnog razdoblja, koji su kulminirali požarima, pa sve
do velikih kiša, pred samu berbu.
Smanjenje potrošnje vina uzrokovano je sumnjivom kvalitetom vina
na domaćem tržištu, pa je potrebno izraditi katastar za zemljišne
površine pod vinogradima, rekao je Ančić. Time bi se, smatra on,
moglo točno ustvrditi koliko čokota u Hrvatskoj ima i koliki su
mogući prinosi grožđa te iz njega izvedene prosječne količine
vina.
"Moramo ići na kvalitetu, a ne na količinu proizvedenog vina. Samo
tako ćemo hrvatskim vinima osigurati i dobar tržišni plasman",
zaključio je Ančić.
(Hina) dju vel