FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: U DINGAČU OBNOVA I MODERNIZACIJA TEHNOLOGIJE ZA PROIZVODNJU VINA

ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač iz Potomja na poluotoku Pelješcu planira tijekom godine realizirati investicijski program vrijedan otprilike dva milijuna njemačkih maraka. Tom bi se injekcijom kapitala poboljšala tehnologija za preradu grožđa i proizvodnju vina, rekao je direktor te zadruge Mato Ančić.
ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač iz Potomja na poluotoku Pelješcu planira tijekom godine realizirati investicijski program vrijedan otprilike dva milijuna njemačkih maraka. Tom bi se injekcijom kapitala poboljšala tehnologija za preradu grožđa i proizvodnju vina, rekao je direktor te zadruge Mato Ančić.#L# Navedena investicija pokušala bi se ostvariti putem kredita jednog proizvođača strojeva za preradu grožđa iz Francuske, i to tako što bi se pelješkoj vinariji ustupili strojevi uz mogućnost njihove višegodišnje otplate. S obzirom da dogovor još nije postignut, Ančić nije rekao o kojem se francuskom proizvođaču radi. "Potrebno je pratiti trendove konkurenata na svjetskom tržištu, obnavljati i mijenjati tehnologiju prerade grožđa. Kod nas je proizvodnja vina još uvijek skuplja nego bi trebala biti, što paralelno povećava i cijenu samome vinu, pa ono nije konkurentno, iako je kvalitetno", pojasnio je Ančić. U prošlogodišnjoj berbi, čija se vrijednost procjenjuje na 10,5 milijuna kuna, od 348 Dingačevih zadrugara sakupljeno je 358 vagona grožđa, većim dijelom kvalitetnog, nešto manje vrhunskog i vrlo malo stolnog. Zadrugari su pokazali izuzetno zadovoljstvo kvalitetom vina proizvedenog u toj pelješkoj vinariji, iako su prošlogodišnju berbu okarakterizirali nepovoljni vremenski uvjeti - počevši od dugotrajnog sušnog razdoblja, koji su kulminirali požarima, pa sve do velikih kiša, pred samu berbu. Smanjenje potrošnje vina uzrokovano je sumnjivom kvalitetom vina na domaćem tržištu, pa je potrebno izraditi katastar za zemljišne površine pod vinogradima, rekao je Ančić. Time bi se, smatra on, moglo točno ustvrditi koliko čokota u Hrvatskoj ima i koliki su mogući prinosi grožđa te iz njega izvedene prosječne količine vina. "Moramo ići na kvalitetu, a ne na količinu proizvedenog vina. Samo tako ćemo hrvatskim vinima osigurati i dobar tržišni plasman", zaključio je Ančić. (Hina) dju vel

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙