ZADAR, 6. listopada (Hina) - Pečena janjetina s ražnja oduvijek je
bila omiljeno jelo Zadrana, a Zadar je bio poznat po gostionicama
u kojima se nudilo to jelo. Zbog toga su ga mnogi zvali središtem
janjetine. Unatoč tome i ulici koja se zove "janjećom ulicom",
Zadar je posljednje vrijeme izgubio svoj prijašnji image. Potrošnja
pečene janjetine u odnosu na predratno razdoblje znatno je opala.
Prije je na užem gradskom području bilo 15 gostionica u kojima
se dnevno peklo 250 do 300 janjaca. Danas se, međutim, time bavi samo pet
gostioničara i svi oni "okrenu" samo 15 janjaca. Razlog je tome smanjeni
turistički promet, nakana putnika da na putu od sjevera Hrvatske
k jugu i obratno što prije prođu zadarsko područje, ali i slabija
kupovna moć pučanstva. Kilogram pečene janjetine u Zadru stoji
danas 100.000 hrvatskih dinara.
(Hina) mc
061407 MET oct 93
Zelenskij vidi "pozitivne pomake" u suradnji sa SAD-om
Američki diplomati protestiraju: Rezanje pomoći inozemstvu umanjuje moć SAD-a
Majdak: Sigurnost hrane mora ostati dio strateške autonomije EU-a
Čak 200.000 prijava za maraton u New Yoku
LP mladih: AZ Alkmaar ponovno koban za Real Madrid
Božinović: Vraćanje nelegalnih migranata više nije tabu tema u EU-u
Skijaški skokovi: Zlato za norvešku mješanu ekipu
BBŽ isplaćuje putne troškove pacijentima kojima je HZZO odbio naknade
SAD tajno pregovara s Hamasom o puštanju talaca u Gazi - izvor
Slijepčević: "Uspjeh filmova nije samo u nagradama"