Nadnaslov: Gastronomski božićni običaji u Šveđana
Naslov: Bakalar na lužnati način
Podnaslov: Tradicionalno švedsko božićno jelo ponovo se vraća na
obiteljski stol
Piše: Tony AUSTIN, Reuter
STOCKHOLM - "Lutfisk", uobičajeno oporo jelo od ribe koje nikoga ne
ostavlja ravnodušnim, ovoga će Božića doživjeti svoj preporod u
Skandinavaca sve više zaokupljenih zdravom ishranom.
Poslužena uz prilog od bijelog umaka i kuhanog krumpira, kašasto
pripremljenog graška i senfa, nanovo otkrivena bijela riba vraća se za
Badnje veče na stolove brojnih norveških i švedskih obitelji.
Iako vrlo popularna među Skandinavcima koji žive u američkoj saveznoj
državi Minnesota, lutfisk je upravo vapio za ljubiteljima ovdje, kod kuće.
"Takovu ribu možete ili voljeti ili mrziti", kaže Tord Smidt, direktor
Grand Hotela u Stockholmu. "Ne podnosim ga - odveć sam ga jeo kao dijete".
Nevolja s ljudima koji vole lutfisk je u tome, kako je jednom dobro
zamijetio švedski prirodoslovac Carl von Linne što ne možete do njih
stajati u crkvi. "Obožavam lutfisk, iako on malo smrdi pa ga moram jesti
samo kod svoje kuće", priznaje starija žena.
Skandinavsko jelo lutfisk otpočinje svoj život kao bakalar, manić (lat.
Molva molva) ili pak crni bakalar u hladnim vodama norveškog mora a zatim
iz ribarske mreže dolazi na zrak gdje se suši, da bi nakon toga bio
potopljen u lužinu od vapna ili sode. Potom se i opet suši.
Znalci kažu upravo mu to drugo "plivanje" u lužini daje onu prepoznatljivu
aromu i svijetlu boju. Lutfisk u prijevodu znači: lužnata riba.
Međunaslov: Lutfisk - nepostojeća riba
Lutfisk je bio i izvor prve etničke šale, bilježi profesor etnologije
Gosta Berg. Stanovnici norveške doline Romsdal govorili su kako su njihovi
susjedi na kopnu toliko glupi da vjeruju kako je lutfisk vrsta ribe, a ne
način pripreme neke ribe, na primjer bakalara.
"Morate biti Skandinavac da biste voljeli to jelo", kaže Manfred Mahnkopf,
Nijemac i glavni kuhar u Grand Hotelu, koji je naručio 500 kilograma
sirovine za tradicionalnu feštu ovoga mjeseca.
Švedski božićni pladanj pravo je gastronomsko putovanje koje otpočinje
usoljenom haringom, dimljenom jeguljom i mariniranim lososom pa sve do
božićne šunke, kobasica, odrezaka od mljevena mesa, barskih kupina i
čokolade, zaliveno slatkim božićnim crnim pivom i rakijom od kukuruza.
"Božić nudi mnogo bogate hrane na koju mi nismo navikli. Slijedeća
stanica je bolnica. U opasnosti su i zdravi ljudi a kako neće oni koji
boluju od dijabetesa, srčanih i bolesti jetre te visokog krvnog pritiska.
Lutfisk je doslovno jedino jelo bez masnoća koje se poslužuje o Božiću te
je njegov utjecaj blagotvoran.
Riba je toliko popularna u Norveškoj da jedan restaurant u Oslu, Det Gamle
Raadhuset ima punu blagovonicu u vrijeme dvaju dnevnih obroka a već u
studenom počinje nuditi taj specijalitet.
Skandinavski doseljenici u Americi sačuvali su tradiciju i lutfisk je
uspomena na stari kraj. U švedskoj, ljubitelji lutfiska kažu kako je
njihova zadaća vratiti "toj ribi mjesto koje joj i pripada" u vrijeme
blagdana.
Kao znak novog vremena pojavile su se upute o pripremi lutfiska u
mikrovalnoj pećnici.
(Hina)
221550 MET dec 91
SKV: Hrvatska u 4,30 sati
SKV: Svijet u 4,30 sati
TikTok: Bez Bidenova jamstva od nedjelje ćemo biti prisiljeni prestati s radom
Josip Dabro podnio ostavku
Južna Koreja: Istražitelji traže produljenje pritvora predsjednika
Trumpova inauguracija: SAD jačaju sigurnost meksičke granice u El Pasu
Tisuće Australaca bez struje uslijed jake kiše i razornih vjetrova
Kolumbijski predsjednik obustavio mirovne pregovore s pobunjenicima ELN-a
Talijanska premijerka Meloni prisustvovat će Trumpovoj inauguraciji
Najava događaja - svijet - za subotu, 18. siječnja