Nadnaslov: Problem suživota na japanski način
Naslov: Hamburger, cheeseburger, zašto ne i bambiburger?
Podnaslov: Ne prodajemo meso divljači da bismo zaradili, nego da bismo
riješili problem viška divljači - Piće od izlučine srndaćevih
parožaka potiče spolnu moć i smiruje živce
Piše: Chikafumi HODO, Reuter
TOKYO - Suočeni sa sve brojnijim stadima srna, koja im uništavaju pašnjake
i polja, Japanci pomišljaju i na dosad nezamislivo: na bambiburgere.
Područne vlasti, farmeri i veterinarski stručnjaci razbijaju glavu kako da
iskoriste višak srna i srndaća. U jednom se svi slažu: treba ih uzgajati i
klati kao domaću stoku.
"Previše visoke divljači šteti našem gradu. Životinje uništavaju rižina
polja i pašnjake i glođu borove", kaže jedan od šumarskih stručnjaka u
Sanriku, mjestu na sjeverozapadu Japana koje na godinu potroši gotovo
milijun dolara za zaštitu drveća i oranica od gladnih srndaća.
"Držimo da treba pronaći skladnu ravnotežu života Japanaca i visoke
divljači", izjavio je jedan od službenika u odsjeku za stočarstvo.
Grad Sanriku ima posjed s 200 grla srna. Mjesna tvornica hrane proizvodi
srneći pršut "shika hamu", kilogram kojeg stoji 75 dolara. Tvornica
prodaje i sirovo meso divljači i konzerviranu srnetinu.
"Ne prodajemo meso divljači da bismo zaradili, nego da bismo se riješili
viška divljači", tvrdi jedan od službenika te tvornice i dodaje: "Uopće ne
težimo velikoj zaradi. Uzdržavanje farme srna iznimno je skupo."
Međunaslov: Zdrava hrana
U Sanriku kane povećati proizvodnju te tvornice, a na tržište pustiti i
nove proizvode. Meso životinja bogato bjelančevinama, a siromašno mastima,
vrlo je zdrava hrana. Srneći hamburgeri samo su jedna od ideja, a
razmišlja se i o srnećim kobasicama.
"Piće proizvedeno od izlučina srndaćevih parožaka potiče spolnu moć, a
smiruje živce", kažu u tvornici.
No ekolozi se boje da će srndaći biti istrijebljeni ne donese li vlada
jasne propise prije no što tržište srnetine i mesa ostale visoke divljači
postane unosno.
Profesor Sinichi Hayama s Veterinarskog fakulteta kaže da Japanci nisu
navikli jesti divljač, ali da će se brzo naviknuti, jer je to i zdrava
hrana i kulinarski specijalitet.
"Mnogi krivolovci već postavljaju zamke za srne. Moramo se ozbiljno
odnositi prema problemu viška srna, ali ne bude li pametne politike, u
nekim će ih krajevima brzo istrijebiti", kaže profesor Hayama.
(Hina)mc
191823 MET nov 91
Cortina d'Ampezzo, spust (ž): Goggia slavila ispred Vickhoff Lie i Brignone
U 44. godini preminuo predsjednik uprave Strabaga
Australian Open: Medvedjev mora platiti 76.000 dolara kazne
MUP: Dabri nije pružana zaštita kakva se dodjeljuje žrtvama kaznenog djela
Njemački izdavač: Autobiografija Angele Merkel prodaje se "senzacionalno" dobro
Gospić: Dvojica osumnjičena za ratne zločine u Lici
NSRH održao prosvjed: Traže povećanje plaća od 500 eura bruto
Novi predsjednik Libanona naglašava hitnost povlačenja izraelske vojske
SKV: Hrvatska u 12.30
SKV: Sport u 12.30 sati