FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASLOVA

Nadnaslov: Problem suživota na japanski način Naslov: Hamburger, cheeseburger, zašto ne i bambiburger? Podnaslov: Ne prodajemo meso divljači da bismo zaradili, nego da bismo riješili problem viška divljači - Piće od izlučine srndaćevih parožaka potiče spolnu moć i smiruje živce Piše: Chikafumi HODO, Reuter TOKYO - Suočeni sa sve brojnijim stadima srna, koja im uništavaju pašnjake i polja, Japanci pomišljaju i na dosad nezamislivo: na bambiburgere. Područne vlasti, farmeri i veterinarski stručnjaci razbijaju glavu kako da iskoriste višak srna i srndaća. U jednom se svi slažu: treba ih uzgajati i klati kao domaću stoku. "Previše visoke divljači šteti našem gradu. Životinje uništavaju rižina polja i pašnjake i glođu borove", kaže jedan od šumarskih stručnjaka u Sanriku, mjestu na sjeverozapadu Japana koje na godinu potroši gotovo milijun dolara za zaštitu drveća i oranica od gladnih srndaća. "Držimo da treba pronaći skladnu ravnotežu života Japanaca i visoke divljači", izjavio je jedan od službenika u odsjeku za stočarstvo. Grad Sanriku ima posjed s 200 grla srna. Mjesna tvornica hrane proizvodi srneći pršut "shika hamu", kilogram kojeg stoji 75 dolara. Tvornica prodaje i sirovo meso divljači i konzerviranu srnetinu. "Ne prodajemo meso divljači da bismo zaradili, nego da bismo se riješili viška divljači", tvrdi jedan od službenika te tvornice i dodaje: "Uopće ne težimo velikoj zaradi. Uzdržavanje farme srna iznimno je skupo." Međunaslov: Zdrava hrana U Sanriku kane povećati proizvodnju te tvornice, a na tržište pustiti i nove proizvode. Meso životinja bogato bjelančevinama, a siromašno mastima, vrlo je zdrava hrana. Srneći hamburgeri samo su jedna od ideja, a razmišlja se i o srnećim kobasicama. "Piće proizvedeno od izlučina srndaćevih parožaka potiče spolnu moć, a smiruje živce", kažu u tvornici. No ekolozi se boje da će srndaći biti istrijebljeni ne donese li vlada jasne propise prije no što tržište srnetine i mesa ostale visoke divljači postane unosno. Profesor Sinichi Hayama s Veterinarskog fakulteta kaže da Japanci nisu navikli jesti divljač, ali da će se brzo naviknuti, jer je to i zdrava hrana i kulinarski specijalitet. "Mnogi krivolovci već postavljaju zamke za srne. Moramo se ozbiljno odnositi prema problemu viška srna, ali ne bude li pametne politike, u nekim će ih krajevima brzo istrijebiti", kaže profesor Hayama. (Hina)mc 191823 MET nov 91

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙