FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA VRSTA NEKALORIČNOG ŠEĆERA

TORONTO , 12. rujna (Reuter/Hina) - Jedno kanadsko poduzeće proizvelo je nekaloričan zaslađivač koji je, prema tvrdnjama predstavnika poduzeća, bolji od konkurentnog nadomjestka šećera aspartama jer može poslužiti i za pečenje, a i rok trajanja mu je duži. Redpath Speciality Products, odjel velikog proizvođača zaslađivača Tate & Lyle Plc. iz Velike Britanije, navodi da će novi zaslađivač, poznat pod imenom sucraloza i plasiran pod trgovačkim nazivom Splenda, biti prvi put upotrijebljen u Kanadi koja je odobrila njegovo puštanje na tržište. Novi zaslađivač proizveden je od šećera, ali je 600 puta slađi i ne sadrži nikakve kalorije, ne djeluje štetno na zube i nema neugodan trajni okus. Sucraloza može, za razliku od aspartama, služiti kao nadomjestak šećeru u gotovo svim područjima primjene bez raspadanja ili gubitka slatkoće tijekom prehrambene prerade ili skladištenja. Prema navodima Redpatha jedan obrok čokoladnog pudinga, napravljenog od Splende, ima 64 kalorije, 60 posto manje nego puding napravljen od prirodnog šećera. Komadić savijače od jabuka ima 210 kalorija, 33 posto manje od uobičajenog broja kalorija. Splenda može poslužiti i u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, pečenje kolača i začine. Splendu su godine 1976. u Engleskoj prvi otkrili znanstvenici tvrtke Tate & Layle. (Hina) do 120910 MET sep 91

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙