TORONTO , 12. rujna (Reuter/Hina) - Jedno kanadsko poduzeće
proizvelo je nekaloričan zaslađivač koji je, prema tvrdnjama
predstavnika poduzeća, bolji od konkurentnog nadomjestka šećera
aspartama jer može poslužiti i za pečenje, a i rok trajanja mu je
duži.
Redpath Speciality Products, odjel velikog proizvođača
zaslađivača Tate & Lyle Plc. iz Velike Britanije, navodi da će
novi zaslađivač, poznat pod imenom sucraloza i plasiran pod
trgovačkim nazivom Splenda, biti prvi put upotrijebljen u Kanadi
koja je odobrila njegovo puštanje na tržište.
Novi zaslađivač proizveden je od šećera, ali je 600 puta slađi i
ne sadrži nikakve kalorije, ne djeluje štetno na zube i nema
neugodan trajni okus.
Sucraloza može, za razliku od aspartama, služiti kao nadomjestak
šećeru u gotovo svim područjima primjene bez raspadanja ili
gubitka slatkoće tijekom prehrambene prerade ili skladištenja.
Prema navodima Redpatha jedan obrok čokoladnog pudinga,
napravljenog od Splende, ima 64 kalorije, 60 posto manje nego
puding napravljen od prirodnog šećera.
Komadić savijače od jabuka ima 210 kalorija, 33 posto manje od
uobičajenog broja kalorija. Splenda može poslužiti i u
proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, pečenje kolača i
začine.
Splendu su godine 1976. u Engleskoj prvi otkrili znanstvenici
tvrtke Tate & Layle.
(Hina) do
120910 MET sep 91
Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 19. siječnja
Remi Lyon, pobjeda PSG-a
Getafe - Barcelona 1-1
Južnokorejski sud produžio pritvor predsjedniku Yoonu, razbjesnivši pristaše
Italija: Atalanta - Napoli 2-3
Novo kombi vozilo od 60.000 eura za 116. obljetnicu DVD-a Letovanić
SP Rukomet: IHF kaznio organizatore u Varaždinu i Makedonce
SP Rukomet: Neumoljivi Danci i Islanđani
SP rukometaša: Rezultati (2)
Jadranska liga: Porazi Solarisa i Primorja EB