Nadnaslov: Bogatstvo i mašta predhispanske kuhinje
Naslov: Gastronomija ljudi od kukuruza
Podnaslov: Osim upadljive egzotičnosti za nepce jednog zapadnjaka, sva ta
jela neobična okusa odgovaraju kulturi staroj nekoliko tisuća
godina. Pretposljednji astečki car obožavao je ličinke
slatkovodnih muha, a siromašni slojevi hranili su se tikvicama,
kukuruzom, grahom i paprikom.
Piše: Noel LORTHIOIS, AFP
MEKSIKO - Od štakora, preko psa, stjenice, crva iz kaktusa ili mednog mrava
pa do iguane predhipsanska kuhinja nadživjela je kolonizaciju i danas, 500
godina nakon otkrića Novoga svijeta meksički domoroci još uvijek uživaju u
specijalitetima jednako kao i turisti željni egzotike.
U Meksiku, bivšem Tenochtitlanu ima nekoliko restauranta gdje se mogu
degustirati "ahuautles", ličinke slatkovodnih muha. To je kraljevsko jelo,
bilo je jedno od najdražih poslastica cara Moctezuma Xocoyotzina,
pretposljednjeg asteškog cara (1466-1520).
Ti restauranti nude beskrajni niz crva (kaktusa, krumpira) ili insekata
koji se uglavnom jedu prženi uz prilog guacamole (spravljen od avokada,
luka i paprike, zaliven sokom limuna).
Jedno od najtraženijih jela je tepeizcuintli, glodavac koji se hrani voćem
i divljim sjemenkama. U nahuatl dijalektu, njegovo ime znači "pas s
planina", što objašnjava da ga se često zamijenjuje s psom.
I pas je vrlo cijenjeno jelo Asteka. Oni uzgajaju za prehranu pse nalik
današnjem jazavčaru, nazvanom "perro pelon" (ošišan pas) ili Xoloizcuintli
na nahuatlu.
Sa sigurnošću je nemoguće razlučiti je li tepeizcuintli što ga poslužuju u
specijaliziranim restaurantima glodavac tog imena ili se radi o psu. Nije
važno: pravi sladokusci uvjeravaju da su obojica slasna.
Poznatiji i manje egzotični: armadillo (pasanac, ljuskavac), mala noćna
životinja s oklopom, vrlo česta na tom kontinentu, čije je meso ukusno.
Degustira se uglavnom pržena, nakon što joj se uklanja oklop i masnoća i
nakon marinade od nekoliko vrsta paprike i raznih začina.
Konačno, los escamoles (jajašca mrava) i los gusanos de maguey (crvi
kaktusa) česta su i slasna jela što se pripremaju i u manje
specijaliziranim restaurantima a mogu se naći u sezoni u svakom dobrom
meksičkom restaurantu.
Osim upadljive egzotičnosti za nepce jednog zapadnjaka, sva ta jela
odgovaraju kulturi staroj nekoliko tisuća godina.
Međunaslov: Cvrčci na žaru
I danas se neki domoroci razvesele na pjev cvrčaka, ne samo zbog ljepote
njihova pijeva, već zato što obećavaju ukusan zalogaj. Čim odjekne njihov
glas domoroci s područja Oaxaca, izravni potomci Zapoteka, pripremaju se za
lov: djeca se naoružavaju praćkama, a odrasli dugim stapkama o čije su
vrhove omotali biljnu gumu na kojoj insekti ostanu zalijepljeni.
Teresa Castello Yturbide, autor knjige o predhispanskoj kuhinji,
objašnjava da se cvrčci jedu u istučenom jajetu, te u jako začinjenoj juhi
aromatiziranoj listovima avokada, ili pak prženi na tavi.
Predhipanska hrana su svakako i tikvice, grah, a kukuruz, osnovni sastojak
uz papriku, prehrana je siromašnih slojeva cijele Mezoamerike (Meksika i
središnje Amerike).
Prema navodima Popa Vuha (svetog teksta Maya), bogovi su prvi par ljudi
oblikovali od kukuruza. Sve predhispanske civilizacije Mezoamerike
(Olmeca, Maya, Asteci ili Nahuas) i njihovi potomci poistovijetili su se s
kukuruznim ljudima te su poštivali i još uvijek poštuju tu biljku kao
očitovanje bogova. Tako je konzumiranje kukuruza ritual sličan ako ne i
identičan primanju svete pričesti kod katolika.
(Hina) fp
212221 MET oct 92
SAD: Primirje u Gazi počinje u nedjelju unatoč neriješenom pitanju
SP rukometaši: Rezultati (1)
Obilježavanje Godine Ive Tijardovića i Jakova Gotovca
SP rukometaši: Slovenija sigurna protiv Kube
Prekinuta potraga za djetetom u Savi, nastavlja se ujutro
Kos: Crna Gora bi mogla završiti pregovore s EU tijekom mog mandata
Reli Dakar: Šebalj i Crnojević 19. u 11. etapi, 20. ukupno
Švicarska traži 700 volontera za Pjesmu Eurovizije
Kirurzi čakovečke bolnice protiv novog pročelnika
Ryanair oduzeo dio letova Španjolskoj "zbog visokih naknada", više letova u Hrvatsku