Nadnaslov: Tajna dugovječnosti Japanaca
Naslov: Zeleni čaj za dug život
Međunaslov: Preporučuje se da čaj jedete a ne pijete
Piše: Elisabeth ZINGG, AFP
TOKIO - Tajna dugovječnosti Japanaca - koji imaju najdulji životni vijek na
svijetu - možda počiva u zelenom čaju? To je ono što daju naslutiti neki
japanski znanstvenici.
Bilo da se radi o priznatoj ili pretpostavljenoj vrlini, popis je
impresivan: borba protiv infarkta, šečerne bolesti i zubnog karijesa,
smanjenje postotka kolesterola u krvi, sniženje arterijskog pritiska,
jačanje kose, ograničenje povečanja težine i diuretik, ne zaboravivši
prevenciju od raka, čak i kao tretman za leukemiju i AIDS.
Prema istraživačima Centra za borbu protiv raka u Aichi, gorka tvar u
zelenom čaju (epigallocatechin gallate) ima sposobnost kočenja reprodukcije
virusa leukemije i AIDS-a, uz postotak efikasnosti koji se može usporediti
s AZD.
Trenutno se gorka tvar još ne može davati oboljelima od AIDS-a zbog svojih
nepoželjnih sekundarnih učinaka na proteine stanica, precizira doktor
Katsuhiko Ono, veliki optimist glede budućih mogućnosti upotrebe svog
otkrića.
Međunaslov: Prirodom protiv raka
Drugi stručnjaci smatraju da bi zeleni čaj bio najjači prirodni otrov u
borbi protiv raka. Njihova istraživanja podržavaju epidemiološke ankete
izvršene 1982. godine i 1987. godine koje pokazuju manji broj oboljelih
od raka želuca, koji je bitno niži u prefekturi Shiizouika (centar) gdje
piju vrlo jaki zeleni čaj.
Donesli su ga iz Kine - gdje se pojavio prije više od 4.000 godina -
budistički svećenici oko 8 stoljeća. Zeleni čaj se vrlo brzo proširio po
Japanu, postajući gotovo svetinja, uz ceremoniju čaja koja je sastavni dio
odgoja mladih Japanki.
Iako je napitak izgubilo mnogo od svoje draži kod mladih, ipak još postoji
desetak vrsta zelenog čaja od kojih su neki posebno čuveni.
Za razliku od crnog čaja koji gubi dobar dio svojih ljekovitih svojstava
tijekom procesa fermentacije, zeleni čaj zadržava većinu svojih... pod
uvijetom da ne vrije predugo. Vitamini A i E koje sadržavaju listovi
nestaju potpuno, dok se kalcij, željezo i vitamin C smanjuju na polovicu
nakon pripreme čaja.
Međunaslov: Jesti listiće čaja
Odtuda potiče ideja profesora Kazutamia Kawanoa sa sveučilišta ekonomije
Kasei Gakuin iz Tokija, da treba jesti listove zelenog čaja.
"Ako jedete 6 gr. čaja dnevno, unosite u želudac 50 posto vitamina E i 20
posto vitamina A potrebnih organizmu", objašnjava on.
Njegovu ideju je prihvatilo više distributora među kojima i udruženje
Yammaei koje je na tržište prošlog mjeseca stavilo jestivi čaj u prahu.
U brošuri udruženje precizira se da čaj u prahu može ukrasiti tijesto,
roštilj, stekove, hamburgere, špagete, salate itd.
Jedna osnovna škola u Tokiju je počela servirati jela posipana čajem dva
puta mjesečno uz vrlo pozitivne reakcije učenika: tri-četvrtine je izjavilo
da su jela dobra, a ostali nisu imali primjedbi.
Upotrebljavan od ranije kao mirisna tvar sladoleda, zeleni čaj je već dio
sastava guma za žvakanje koje otklanjaju loše mirise.
Ali, snaga zelenog čaja tu ne prestaje. Ako je vjerovati istraživačima
sveučilišta Nihon, čaj bi mogao postati idealno sredstvo protiv pijanstva
zahvaljujući saponinu kojeg posjeduje.
(Hina) mm
192313 MET jul 92
FINANCIJSKI SERVIS od 16. siječnja 2025.
Usporedni tečajevi poslovnih banaka primjenjivi 17. siječnja
SKV: Hrvatska u 21 sat
SKV: Sport u 21 sat
Zadar - Split 59-54
U 79. godini umro David Lynch, tvorac Twin Peaksa
Kvarachelija potvrdio odlazak iz Napolija
Sabor u petak o izmjenama Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU
Medijska zvijezda iz Primorčevog stožera ide u zatvor zbog prijetnji Nikici Jelaviću
Novi francuski premijer preživio glasanje o povjerenju zahvaljujući socijalistima