FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASLOVA

Nadnaslov: Tajna dugovječnosti Japanaca Naslov: Zeleni čaj za dug život Međunaslov: Preporučuje se da čaj jedete a ne pijete Piše: Elisabeth ZINGG, AFP TOKIO - Tajna dugovječnosti Japanaca - koji imaju najdulji životni vijek na svijetu - možda počiva u zelenom čaju? To je ono što daju naslutiti neki japanski znanstvenici. Bilo da se radi o priznatoj ili pretpostavljenoj vrlini, popis je impresivan: borba protiv infarkta, šečerne bolesti i zubnog karijesa, smanjenje postotka kolesterola u krvi, sniženje arterijskog pritiska, jačanje kose, ograničenje povečanja težine i diuretik, ne zaboravivši prevenciju od raka, čak i kao tretman za leukemiju i AIDS. Prema istraživačima Centra za borbu protiv raka u Aichi, gorka tvar u zelenom čaju (epigallocatechin gallate) ima sposobnost kočenja reprodukcije virusa leukemije i AIDS-a, uz postotak efikasnosti koji se može usporediti s AZD. Trenutno se gorka tvar još ne može davati oboljelima od AIDS-a zbog svojih nepoželjnih sekundarnih učinaka na proteine stanica, precizira doktor Katsuhiko Ono, veliki optimist glede budućih mogućnosti upotrebe svog otkrića. Međunaslov: Prirodom protiv raka Drugi stručnjaci smatraju da bi zeleni čaj bio najjači prirodni otrov u borbi protiv raka. Njihova istraživanja podržavaju epidemiološke ankete izvršene 1982. godine i 1987. godine koje pokazuju manji broj oboljelih od raka želuca, koji je bitno niži u prefekturi Shiizouika (centar) gdje piju vrlo jaki zeleni čaj. Donesli su ga iz Kine - gdje se pojavio prije više od 4.000 godina - budistički svećenici oko 8 stoljeća. Zeleni čaj se vrlo brzo proširio po Japanu, postajući gotovo svetinja, uz ceremoniju čaja koja je sastavni dio odgoja mladih Japanki. Iako je napitak izgubilo mnogo od svoje draži kod mladih, ipak još postoji desetak vrsta zelenog čaja od kojih su neki posebno čuveni. Za razliku od crnog čaja koji gubi dobar dio svojih ljekovitih svojstava tijekom procesa fermentacije, zeleni čaj zadržava većinu svojih... pod uvijetom da ne vrije predugo. Vitamini A i E koje sadržavaju listovi nestaju potpuno, dok se kalcij, željezo i vitamin C smanjuju na polovicu nakon pripreme čaja. Međunaslov: Jesti listiće čaja Odtuda potiče ideja profesora Kazutamia Kawanoa sa sveučilišta ekonomije Kasei Gakuin iz Tokija, da treba jesti listove zelenog čaja. "Ako jedete 6 gr. čaja dnevno, unosite u želudac 50 posto vitamina E i 20 posto vitamina A potrebnih organizmu", objašnjava on. Njegovu ideju je prihvatilo više distributora među kojima i udruženje Yammaei koje je na tržište prošlog mjeseca stavilo jestivi čaj u prahu. U brošuri udruženje precizira se da čaj u prahu može ukrasiti tijesto, roštilj, stekove, hamburgere, špagete, salate itd. Jedna osnovna škola u Tokiju je počela servirati jela posipana čajem dva puta mjesečno uz vrlo pozitivne reakcije učenika: tri-četvrtine je izjavilo da su jela dobra, a ostali nisu imali primjedbi. Upotrebljavan od ranije kao mirisna tvar sladoleda, zeleni čaj je već dio sastava guma za žvakanje koje otklanjaju loše mirise. Ali, snaga zelenog čaja tu ne prestaje. Ako je vjerovati istraživačima sveučilišta Nihon, čaj bi mogao postati idealno sredstvo protiv pijanstva zahvaljujući saponinu kojeg posjeduje. (Hina) mm 192313 MET jul 92

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙