Nadnaslov: Zaštita okoliša u Kostariki
Naslov: Zelena iguana spašava tropsku šumu
Podnaslov: Njemačka znanstvenica nudi originalno rješenje za
spas tropskih prašuma koje seljaci krče kako bi došli do
obradive zemlje - zelena iguana vrlo je ukusna za jelo a
njezin uzgoj znatno jeftiniji od stoke i peradi
Piše: Francis KOHN, AFP
OROTINA - Zelena iguana, taj mali zmaj iz praiskonskih vremena, možda će
jednoga dana zamijeniti stoku ili perad u Latinskoj Americi. Time bi se
jednim udarcem dotukle dvije muhe: spasila bi se ta, danas jako prorjeđena,
životinjska vrsta i pospješilo pošumljavanje tropskih šuma koje nestaju.
Tako barem tvrdi njemački zoolog Dagmar Werner koja rukovodi pokusnom
farmom za uzgoj iguane u Kostarici, pored grada Orotine nedaleko od
pacifičke obale.
Znanstvenica, poznata pod nadimkom "mama iguana" razradila je o uzgoju tih
koliko ružnih toliko i bezopasnih reptila teoriju koju je doduše lako
shvatiti ali nešto teže provesti u djelo.
Tropska šuma nestaje zastrašujuće brzim ritmom, ljudi je naprosto komadaju
ne bi li došli do obradivih površina za uzgoj prehrambenih kultura i stoke.
"Potrebno je ohrabriti seljake da pošumljavaju, a zato nam valja ponuditi
im alternativu kako ne bi umrli od gladi", objašnjava Dagmar Werner.
Rješenje: iguana - biljožder koji živi među drvećem a jestiv je.
"Meso zelene iguane vrlo je ukusno, no 20 godina unatrag ta se vrsta
znatno prorijedila te je danas na popisu vrsta koje izumiru", kaže Dagmar
Werner. Ta žena izborana lica još od 1988. proučava, mjeri, sparuje,
hrani a potom pušta na slobodu tisuće iguana u rezervatu sagrađenom na
nekih 280 hektara koliko joj je ustupila vlada Kostarike.
Međunaslov: Rentabilnija od peradi i stoke
Nasuprot rezervata, na drugoj obali mirne rijeke Turrubares, uzdižu se
ogoljeli brežuljci. Svjedoče o katastrofi koja je zaista uzela maha i
prijeti potpunim nestankom tropske prašume. "Tražila sam vrstu koja bi
barem omogućila da se uspori krčenje šuma i pronašla sam zelenu iguanu",
kaže Njemica koja je proučavajući reptile prije 20 godina s otočja
Galapagos stigla u Panamu.
Iako iguana baš i nije ljupko stvorenje, prije bi se reklo da njezin
izgled pomalo odbija zbog ružne leđne "peraje", hrapave kože i napuhnutih
obraza, njezino je meso, kažu oni što su ga kušali, zapravo delikatesa te
potsjeća na meso piletine.
U Centralnoj se Americi meso iguane naziva "gallo de palo" što bi u
prijevodu bilo piletina od drveta. Priprema se kao ragu, na roštilju ili u
pećnici s lučicama. "No najukusnije je njezino meso dimljeno a potom
kuhano u kokosovom umaku", uvjerava Dagmar Werner, koju sva ljubav prema
toj korisnoj životinji ne spriječava da od nje pripravi dobar obrok.
Naprotiv, upravo bi taj argument trebao uvjeriti seljake da počnu uzgajati
iguanu koja kao odrasli primjerak može mjeriti i do 2 metra te da isto
tako počnu pošumljavati iskrčene površine. Znanstveno govoreći, Dagmar
Werner nastojala je dokazati da je zelena iguana doista rentabilnija od
stoke ili peradi.
Za prehranu, pile tijekom tri mjeseca pojede ono što će iguana,
hladnokrvna životinja, probaviti u tri godine. "Iguana jede 25 minuta na
dan dok krava brsti bez prestanka", kaže znanstvenica stojeći pred kavezom
u kojemu se sunča desetak iguana, što je toj životinji inače najdraži
posao.
Međunaslov: Ekologija obvezuje
Na farmi postoje dvije vrste iguane. Prve uživaju kao paše u velikim
zatvorenim prostorima. Druge služe za reprodukciju i smještene
su u uskim, u nekoliko redova nanizanim kavezima, te služe za ispitivanje.
Uzgojiti iguanu u zatočeništvu nije baš bilo lako. Unatoč skepticizmu
znanstvene zajednice Dagmar Werner je u samo pet godina uspjela
primijeniti tehniku koja je dovela do dobrih rezultata. U prirodi tek
polovina jaja te vrste, ugrožene klimatskim uvjetima i grabežljivcima,
uspijeva sazrijeti. Samo četiri posto mladunčadi uspijeva preživjeti prvi
rođendan.
No uz kontroliranu inkubaciju, znanstvenici Fondacije Pro Iguana Verde (Za
zelenu iguanu) uspjeli su postići stopu izlijeganja mladunčadi od gotovo 90
posto te stopu preživljavanja prve godine od čak 95 posto. Iguane,
žigosane poput grla stoke, odlaze iz svojih kaveza u prirodu u dobi od
sedam mjeseci. Studija Dagmar Werner pokazuje kako se bez teškoća
privikavaju na život u svome novom staništu.
"U Panami, gdje smo to iskustvo otpočeli 1983. godine, imali smo velikog
uspjeha sa seljacima koji su ponovo uspostavili stanište iguane i koriste
reptile kao prihod i dodatni izvor hrane", tvrdi Mama Iguana.
Norveška velikim dijelom financira rad Fondacije koja je svoj blagoslov
dobila i od kostarikanskih političara. Jer "ekologija oblige", pa tako
političari nimalo ne oklijevaju i ne daju se dvaput moliti da bi se
fotografirali s iguanom u naručju. Njihova je potpora itekako važna za
uspjeh projekta, jer u Kostarici valja izmijeniti i zakon: iguana je
zaštićena vrsta i zabranjeno je njome trgovati.
(Hina) fs
031347 MET mar 92
Josip Dabro podnio ostavku
Južna Koreja: Istražitelji traže produljenje pritvora predsjednika
Trumpova inauguracija: SAD jačaju sigurnost meksičke granice u El Pasu
Tisuće Australaca bez struje uslijed jake kiše i razornih vjetrova
Kolumbijski predsjednik obustavio mirovne pregovore s pobunjenicima ELN-a
Talijanska premijerka Meloni prisustvovat će Trumpovoj inauguraciji
Najava događaja - svijet - za subotu, 18. siječnja
Najava događaja - fotografije - za subotu, 18. siječnja
Najava događaja - kultura - za subotu, 18. siječnja
Najava događaja - Hrvatska - za subotu, 18. siječnja