Nadnaslov: Pseće meso skuplje od svinjetine
Naslov: U Vijetnamu čovjek ujeda psa
Podnaslov: Vijetnamska je kuhinja najraznolikija a restauranti nude
gotovo sve, čak i vino od zmije
Piše: David BRUNNSTROM, Reuter
HANOJ - Samo bi psu moglo pasti na pamet da zavija na mjesec tijekom
vijetnamske lunarne Nove godine. Ako bi to i učinio, vjerojatno bi završio
na tanjuru.
Restauranti u Vijetnamu redovito poslužuju pseće meso ali posebno za
vrijeme prohladne zime u vrijeme tradicionalne novogodišnje svečanosti,
Tet, koja počinje krajem siječnja i završava početkom veljače.
Pseće meso kuhano u vodi, na pari, pečeno, kobasice od psećeg mesa, juha,
pseća jetrica u slatkom i kiselom umaku, te prženi mozak psa nalaze se na
popisu jela što ih uz pivo i votku nudi Nguyen Van Loi u svom restaurantu u
Hanoju, u ulici Hang Phen.
"U Vijetnamu je to posebna tradicija. Mnogi Vijetnamci jedu pse", kaže
on, naglašavajući pritom kako su oni svoje kineske susjede naučili
posluživati psića na tanjuru.
Ljudi u Hanoju kažu kako pseće meso ili "Thit Cay" kako ga oni nazivaju,
daje snagu.
"To je istina", kaže Loi. "Dobro je jer je bogato proteinima".
Ne treba se stoga čuditi što se u Vijetnamu, kao uostalom i u drugim
zemljama jugoistočne Azije, rijetko viđaju psi na gradskim ulicama.
Najbolji psi za kuhanje stari su između šest i sedam mjeseci, jer im je
meso mekano. "Stari pas je vrlo žilav, ima okus staroga mesa", dodaje.
On plaća oko 100.000 donga (otprilike osam dolara) za svakog psa koji
stiže sa sela a prodaju ga trgovci što na svojim biciklima mogu povesti
dvije do tri životinje.
Međunaslov: Vijetnamska kuhinja - najraznolikija
Ljubitelji se ne mogu složiti pri definiranju okusa, koji je negdje između
govedine i svinjetine. "Nemoguće ga je uporediti," kaže Loi. "Jedinstven
je".
Nikada nije pripremao strane pse koji su bili kućne životinje jer im okus
nije dobar. "Previše su debeli".
Članovi inozemnih zajednica koje žive u Hanoju jeli su u njegovu
restaurantu, čak i Britanci - tobožnji ljubitelji pasa - zatim službenici
Ujedinjenih naroda, francuski diplomati i barem jedan europski ambasador.
Vijetnamska je kuhinja vrlo raznolika. Nekoliko stoljeća primala je
utjecaje različitih kultura. Restauranti nude gotovo sve: od visoke
francuske kuhinje do najjeftinijih sirovina.
Meniji su često ovisili o povijesnoj nužnosti.
Tijekom vijetnamskog rata na primjer, hrane je nedostajalo u tolikoj mjeri
da su stanovnici Hanoja jeli i štakore i gradske vrapce.
Danas je vino od zmije ili guštera vrlo popularno piće i mnogi restauranti
drže na šanku poneku bocu u kojoj je na dnu sklupčan reptil.
(Hina)dd
091717 MET jan 92
SKV: Hrvatska u 4,30 sati
SKV: Svijet u 4,30 sati
TikTok: Bez Bidenova jamstva od nedjelje ćemo biti prisiljeni prestati s radom
Josip Dabro podnio ostavku
Južna Koreja: Istražitelji traže produljenje pritvora predsjednika
Trumpova inauguracija: SAD jačaju sigurnost meksičke granice u El Pasu
Tisuće Australaca bez struje uslijed jake kiše i razornih vjetrova
Kolumbijski predsjednik obustavio mirovne pregovore s pobunjenicima ELN-a
Talijanska premijerka Meloni prisustvovat će Trumpovoj inauguraciji
Najava događaja - svijet - za subotu, 18. siječnja