FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASLOVA

Nadnaslov: Pseće meso skuplje od svinjetine Naslov: U Vijetnamu čovjek ujeda psa Podnaslov: Vijetnamska je kuhinja najraznolikija a restauranti nude gotovo sve, čak i vino od zmije Piše: David BRUNNSTROM, Reuter HANOJ - Samo bi psu moglo pasti na pamet da zavija na mjesec tijekom vijetnamske lunarne Nove godine. Ako bi to i učinio, vjerojatno bi završio na tanjuru. Restauranti u Vijetnamu redovito poslužuju pseće meso ali posebno za vrijeme prohladne zime u vrijeme tradicionalne novogodišnje svečanosti, Tet, koja počinje krajem siječnja i završava početkom veljače. Pseće meso kuhano u vodi, na pari, pečeno, kobasice od psećeg mesa, juha, pseća jetrica u slatkom i kiselom umaku, te prženi mozak psa nalaze se na popisu jela što ih uz pivo i votku nudi Nguyen Van Loi u svom restaurantu u Hanoju, u ulici Hang Phen. "U Vijetnamu je to posebna tradicija. Mnogi Vijetnamci jedu pse", kaže on, naglašavajući pritom kako su oni svoje kineske susjede naučili posluživati psića na tanjuru. Ljudi u Hanoju kažu kako pseće meso ili "Thit Cay" kako ga oni nazivaju, daje snagu. "To je istina", kaže Loi. "Dobro je jer je bogato proteinima". Ne treba se stoga čuditi što se u Vijetnamu, kao uostalom i u drugim zemljama jugoistočne Azije, rijetko viđaju psi na gradskim ulicama. Najbolji psi za kuhanje stari su između šest i sedam mjeseci, jer im je meso mekano. "Stari pas je vrlo žilav, ima okus staroga mesa", dodaje. On plaća oko 100.000 donga (otprilike osam dolara) za svakog psa koji stiže sa sela a prodaju ga trgovci što na svojim biciklima mogu povesti dvije do tri životinje. Međunaslov: Vijetnamska kuhinja - najraznolikija Ljubitelji se ne mogu složiti pri definiranju okusa, koji je negdje između govedine i svinjetine. "Nemoguće ga je uporediti," kaže Loi. "Jedinstven je". Nikada nije pripremao strane pse koji su bili kućne životinje jer im okus nije dobar. "Previše su debeli". Članovi inozemnih zajednica koje žive u Hanoju jeli su u njegovu restaurantu, čak i Britanci - tobožnji ljubitelji pasa - zatim službenici Ujedinjenih naroda, francuski diplomati i barem jedan europski ambasador. Vijetnamska je kuhinja vrlo raznolika. Nekoliko stoljeća primala je utjecaje različitih kultura. Restauranti nude gotovo sve: od visoke francuske kuhinje do najjeftinijih sirovina. Meniji su često ovisili o povijesnoj nužnosti. Tijekom vijetnamskog rata na primjer, hrane je nedostajalo u tolikoj mjeri da su stanovnici Hanoja jeli i štakore i gradske vrapce. Danas je vino od zmije ili guštera vrlo popularno piće i mnogi restauranti drže na šanku poneku bocu u kojoj je na dnu sklupčan reptil. (Hina)dd 091717 MET jan 92

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙