FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASLOVA FRANCUSKA GASTRONOMIJA

Nadnaslov:Kuda je krenula francuska kuhinja? Naslov: Hamburgeri umjesto 'coq au vin' Podnaslov:Popularnost i jeftinoća "fast food-a" prijeti da francusku gastronomiju, vitalnu za turističko gospodarstvo Francuske, pretvori u jela dostupna samo milijunaškim kolekcionarskim džepovima Piše: Penelope HOCKING VIGIE, Reuter NICA - Hoće li "fast food" biti uzrokom odumiranja legendarnog francuskog objeda? Rasprostranjeno tržište hamburgera u Francuskoj nagnalo je francuske stručnjake za prehranu da ponovno razmotre gastronomsku budućnost svoje zemlje. Francuski se kuhari suočavaju sa činjenicom da će morati postati prilagodljiviji te da će morati sniziti cijene svojih usluga. Zaključak je to koji je donesen prošlog mjeseca na raspravi "Kuda je krenula francuska kuhinja?" održanoj u Nici, na kojem su bili nazočni kuhari, vlasnici restorana kao i turistički djelatnici. "Ne smijemo se odmarati na lovorikama", rekao je Jean-Paul Buchner, direktor poznatog lanca restorana "Flo". "U Francuskoj je nekolicina majstora zanata koji su oličenje savršenstva. Ostali se smatraju dobrima te ih bezuspješno pokušavaju imitirati. Nemojmo se pretvarati da smo genijalni. Moramo postati bolji trgovci inače će se francuska gastronomija pretvoriti u jelo dostupno kolekcionarskim džepovima nekolicine milijunaša", ocijenio je Buchner. Preživljavanje francuske gastronomije od vitalnog je interesa za turističko gospodarstvo zemlje. Više od 75 posto stručnjaka kojima je Institut za turizam sa sjedištem u Nici, odaslao upitnike o ulozi gastronomije u međunarodnom prestižu zemlje, odgovorili su kako je ona od velikog značaja. Zbog nje je više od 56 milijuna turista prošle godine Fruncusku odabralo kao destinaciju svojeg odmora, te je Francuska bila jedna od turistički najposjećenijih zemalja. Sudionici rasprave mišljenja su kako su francuski restorani često preskupi, kako je osoblje presporo i veoma neljubazno te da su suočeni sa rastućom konkurencijom, osobito onom američkih "fast food" restorana koji nude brzu uslugu i ugodnu atmosferu. Tim je mjestima ponajviše okrenuta omladina. Popularnost "fast food"-a i rastuća potrošnja gotove smrznute hrane zabrinula je vladine dužnosnike na najvišem nivou koji se boje da će ovakav način prehrane trajno oštetiti osjetilo okusa francuske djece. U pokušaju da se tome stane na kraj, ministar kulture i prosvjete Jacques Lang nedavno je pokrenuo akciju degustiranja hrane po školama, na kojoj su sudjelovali brojni vrhunski kuhari ne bi li djeci pomogli da prepoznaju i analiziraju ukus svježih proizvoda. Međunaslov: "Fast food" u francuskom stilu Bucher je izjavio kako je šteta što velika većina restorana previše drži do svog prestiža a premalo do higijene i dobre usluge. "To je ključ McDonaldovih restorana od kojih bismo mogli mnogo toga naučiti",dodao je. Jean Marie Gurne iz tvornice smrznute hrane Findus, Gervais i Buitoni smatra da još uvijek ima dovoljno mjesta za "fast food" restorane u francuskom stilu te kako bi tu priliku trebalo iskoristiti umjesto da se tržište prepušta Amerikancima. "Biti dobar i maštovit kuhar više nije dovoljno. Moramo biti poslovniji i gostima više ponuditi za njihov novac", izjavio je Gurne. Jedan od francuskih najcjenjenijih kuhara, Jacques Chibois ogorčeno se osvrnuo na francusku novu kuhinju: "Kuhar mora u pripremanje hrane velikodušno ugraditi svoje vrijeme kao i kvalitetne namirnice. Strašne su se stvari radile sedamdestih godina kada je u modu ušla francuska nova kuhinja. Često niste mogli raspoznati što se pred vama na tanjuru nalazi". Čini se da se budućnost klasične francuske kuhinje nalazi u tradicionalnim jelima spremljenim s malo manje kalorija. "Najvažnije je od svega da kuhari pri spravljanju jela imaju u vidu ukus svojih gostiju te da upotrijebe maštu. Restoran potsjeća na putovanje. Uživanje u dobroj hrani bi moralo biti istovjetno uživanju u dvosatnom opuštanju", drži Chibois. (Hina) dh 142039 MET jan 93

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙