Nadnaslov:Kuda je krenula francuska kuhinja?
Naslov: Hamburgeri umjesto 'coq au vin'
Podnaslov:Popularnost i jeftinoća "fast food-a" prijeti da francusku
gastronomiju, vitalnu za turističko gospodarstvo Francuske, pretvori
u jela dostupna samo milijunaškim kolekcionarskim džepovima
Piše: Penelope HOCKING VIGIE, Reuter
NICA - Hoće li "fast food" biti uzrokom odumiranja legendarnog francuskog
objeda?
Rasprostranjeno tržište hamburgera u Francuskoj nagnalo je francuske
stručnjake za prehranu da ponovno razmotre gastronomsku budućnost svoje
zemlje. Francuski se kuhari suočavaju sa činjenicom da će morati postati
prilagodljiviji te da će morati sniziti cijene svojih usluga.
Zaključak je to koji je donesen prošlog mjeseca na raspravi "Kuda je
krenula francuska kuhinja?" održanoj u Nici, na kojem su bili nazočni
kuhari, vlasnici restorana kao i turistički djelatnici.
"Ne smijemo se odmarati na lovorikama", rekao je Jean-Paul Buchner,
direktor poznatog lanca restorana "Flo".
"U Francuskoj je nekolicina majstora zanata koji su oličenje savršenstva.
Ostali se smatraju dobrima te ih bezuspješno pokušavaju imitirati.
Nemojmo se pretvarati da smo genijalni. Moramo postati bolji trgovci
inače će se francuska gastronomija pretvoriti u jelo dostupno
kolekcionarskim džepovima nekolicine milijunaša", ocijenio je Buchner.
Preživljavanje francuske gastronomije od vitalnog je interesa za
turističko gospodarstvo zemlje. Više od 75 posto stručnjaka kojima je
Institut za turizam sa sjedištem u Nici, odaslao upitnike o ulozi
gastronomije u međunarodnom prestižu zemlje, odgovorili su kako je ona od
velikog značaja.
Zbog nje je više od 56 milijuna turista prošle godine Fruncusku odabralo
kao destinaciju svojeg odmora, te je Francuska bila jedna od turistički
najposjećenijih zemalja.
Sudionici rasprave mišljenja su kako su francuski restorani često
preskupi, kako je osoblje presporo i veoma neljubazno te da su suočeni sa
rastućom konkurencijom, osobito onom američkih "fast food" restorana koji
nude brzu uslugu i ugodnu atmosferu. Tim je mjestima ponajviše okrenuta
omladina.
Popularnost "fast food"-a i rastuća potrošnja gotove smrznute hrane
zabrinula je vladine dužnosnike na najvišem nivou koji se boje da će ovakav
način prehrane trajno oštetiti osjetilo okusa francuske djece.
U pokušaju da se tome stane na kraj, ministar kulture i prosvjete Jacques
Lang nedavno je pokrenuo akciju degustiranja hrane po školama, na kojoj su
sudjelovali brojni vrhunski kuhari ne bi li djeci pomogli da prepoznaju i
analiziraju ukus svježih proizvoda.
Međunaslov: "Fast food" u francuskom stilu
Bucher je izjavio kako je šteta što velika većina restorana previše drži
do svog prestiža a premalo do higijene i dobre usluge. "To je ključ
McDonaldovih restorana od kojih bismo mogli mnogo toga naučiti",dodao je.
Jean Marie Gurne iz tvornice smrznute hrane Findus, Gervais i Buitoni
smatra da još uvijek ima dovoljno mjesta za "fast food" restorane u
francuskom stilu te kako bi tu priliku trebalo iskoristiti umjesto da se
tržište prepušta Amerikancima.
"Biti dobar i maštovit kuhar više nije dovoljno. Moramo biti poslovniji i
gostima više ponuditi za njihov novac", izjavio je Gurne.
Jedan od francuskih najcjenjenijih kuhara, Jacques Chibois ogorčeno se
osvrnuo na francusku novu kuhinju: "Kuhar mora u pripremanje hrane
velikodušno ugraditi svoje vrijeme kao i kvalitetne namirnice. Strašne su
se stvari radile sedamdestih godina kada je u modu ušla francuska nova
kuhinja. Često niste mogli raspoznati što se pred vama na tanjuru nalazi".
Čini se da se budućnost klasične francuske kuhinje nalazi u tradicionalnim
jelima spremljenim s malo manje kalorija.
"Najvažnije je od svega da kuhari pri spravljanju jela imaju u vidu ukus
svojih gostiju te da upotrijebe maštu. Restoran potsjeća na putovanje.
Uživanje u dobroj hrani bi moralo biti istovjetno uživanju u dvosatnom
opuštanju", drži Chibois.
(Hina) dh
142039 MET jan 93
Trump najavio prekid financiranja Južne Afrike
Najava - gospodarstvo - za ponedjeljak, 3. veljače
Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 3. veljače
Najava događaja - kultura - za ponedjeljak, 3. veljače
Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 3. veljače
Najava događaja - sport - za ponedjeljak, 3. veljače
Najava događaja - fotografije - za ponedjeljak, 3. veljače
Budimir nakon dva zabijena gola: "Ovo je bila posebna večer"
La Liga: Remi 2-2 Betisa i Athletica
Meksiko obećao odgovoriti na Trumpove carine