FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTS: HEP i zaštita bioraznolikosti: 20 godina sustavne zaštite bijele rode

Zagreb (Hina OTS) -Kao jedna od najvećih infrastrukturnih tvrtki u Hrvatskoj, HEP je svjestan svojih utjecaja na okoliš. Zbog toga već godinama poduzima niz aktivnosti u zaštiti biosfere, s posebnim naglaskom na zaštitu populacije bijele rode.

 

Suživot roda i HEP-a

Bijele rode poznate su i rado viđene ptice, o čemu najbolje govori i činjenica da imaju svoj dan, koji se na svjetskoj razini obilježava 24. kolovoza. Međutim, malo tko zna da je za sigurno gniježđenje bijelih roda u Hrvatskoj uvelike zaslužan i HEP-Operator distribucijskog sustava, koji već dugi niz godina brine za više od 1000 rodinih gnijezda na stupovima distribucijske mreže.

U svibnju ove godine tako se navršilo 20 godina od potpisivanja  Sporazuma o suradnji pri provođenju mjera zaštite zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia L.) između Hrvatske elektroprivrede i tadašnjeg Ministarstva kulture Republike Hrvatske, što se smatra početkom provedbe sustavne zaštite bijele rode u Hrvatskoj. Sporazum je obnovljen 2016. godine.

HEP ODS kontinuirano provodi propisane mjere zaštite bijele rode, odnosno mjere za sigurno gniježđenje, što je započelo još 1995. godine prvim organiziranim postavljanjem umjetnih postolja na stupove dalekovoda u selima Varaždinske županije. Radnici HEP ODS-a ugrađuju i održavaju ili zamjenjuju nosače za rodina gnijezda, a prema potrebi uz pomoć mehanizacije premještaju ih u blizinu njihova prvobitnog položaja, ako se prosudi da nisu sigurna za rode ili električnu mrežu. To nije nimalo lagan posao, jer kako rode gnijezda dograđuju svake godine, pojedina starija gnijezda mogu težiti i više od jedne tone. Svi navedeni radovi mogu se provoditi tek odlaskom roda na jug i moraju se završiti prije njihova povratka.

Radnici HEP ODS-a tako se brinu za, prema nekim procjenama, čak tri četvrtine svih gnijezda bijele rode u Hrvatskoj, pri čemu surađuju sa stručnjacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za ornitologiju HAZU, županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima te udruge BIOM.

Mjere zaštite ugroženih vrsta ptica

Elektroenergetska mreža, ovisno o svojim tehničkim karakteristikama, može predstavljati ugrozu za strogo zaštićene vrste ptica zbog elektrokucije na opasnim elementima (stradavanje od strujnog udara). Zakonske obveze provedbe zaštitnih mjera za smanjenje ove ugroze prepoznate su unutar područja Natura 2000 očuvanja značajnih za ptice te je HEP ODS uspostavio suradnju s nadležnim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima te zainteresiranim udrugama za zaštitu ptica. 

Uz bijelu rodu, mjerama zaštite je obuhvaćeno i 16 ostalih vrsta ptica koje se nalaze na Crvenom popisu ugroženih vrsta: Suri orao (Aquila chrysaetos), Ušara (Bubo bubo), Zmijar (Circaetus gallicus), Eja močvarica (Circus aeruginosus), Eja strnjarica (Circus cyaneus), Eja livadarka (Circus pygargus), Mali sokol (Falco columbarius), Bjelonokta vjetruša (Falco naumanni), Sivi sokol (Falco peregrinus), Crvenonoga vjetruša (Falco vespertinus), Ždral (Grus grus), Bjeloglavi sup (Gyps fulvus), Štekavac (Haliaeetus albicilla), Crna lunja (Milvus migrans), Bukoč (Pandion haliaetus) i Škanjac osaš (Pernis apivorus).

​Kao prioritetno područje za provedbu mjera zaštite ptica od elektrokucije prepoznat je otok Cres koji je glavno stanište vrlo ugrožene i zakonom zaštićene vrste bjeloglavi sup, gdje HEP ODS provodi mjere za smanjenje ugroze ugrađivanjem zaštitne opreme na ključnim točkama električne mreže. Intenzivne aktivnosti provode  se i na području Parka prirode Lonjsko polje, u kojem se već tradicionalno gnijezdi izuzetno velik broj bijelih roda.

Na području Baranje u tijeku provedba projekta LIFE Danube Free Sky

Na području Parka prirode Kopački rit u tijeku je provedba projekta LIFE Danube Free Sky, koji je posvećen sprječavanju stradavanja ugroženih vrsta ptica od negativnih utjecaja elektroenergetske infrastrukture. Upravo su u sklopu tog projekta po prvi puta na srednjenaponsku mrežu HEP ODS-a ugrađeni ”diverteri” –  naprave za sprječavanje kolizije ptica sa žicama nadzemnih vodova. Radi se o maloj plastičnoj spravi napravljenoj od izdržljivog materijala (najčešće u živopisnim bojama), koja se ugrađuje na sigurnosno uže na 35 kilovoltnim vodovima, u pravilnim razmacima, što pticama pomažu da na vrijeme uoče žice i preusmjere svoj let iznad ili ispod njihovog pružanja.

LIFE Danube Free Sky veliki je međunarodni projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, koji je započeo  2020. godine i trajat će šest godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙