FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pokrenula istragu subvencija uvezenih mliječnih proizvoda iz EU-a

PEKING, 21. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Kina je u srijedu pokrenula istragu o subvencijama na uvezene mliječne proizvode iz EU-a, samo dan nakon što je Bruxelles objavio svoj revidirani plan carina za uvoz električnih vozila kineske proizvodnje.

EU Blok je, naime, u utorak revidirao svoje predložene kaznene carine na uvoz kineskih električnih vozila s prvotno planiranih 37,6 na 36,3 posto, no unatoč molbama Pekinga, nije odustao od njih. Kinesko ministarstvo trgovine obećalo je poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu kineskih kompanija.

Istraga o subvencijama na uvezene mliječne proizvode, koju je u srijedu najavilo kinesko nadležno ministarstvo, bit će usmjerena na razne vrste sireva, mlijeka i vrhnja namijenjenog ljudskoj prehrani. Kina će istražiti 20 subvencijskih shema iz cijelog 27-članog bloka, a posebno one iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Italije, Irske i Rumunjske, stoji u priopćenju.

Među navedenim zemljama, Irska je daleko najveći izvoznik mliječnih proizvoda u Kinu te je prošle godine toj azijskoj državi prodala robu u vrijednosti od 461 milijuna dolara.

EU je u Kinu u 2023. izvezla 1,7 milijardi eura vrijednih mliječnih proizvoda, što je pad u odnosu na dvije milijarde u 2022. godini, prema podacima Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Kina je još u lipnju pokrenula antidampinšku istragu uvoza svinjskog mesa iz EU-a, što uglavnom utječe na Španjolsku, Nizozemsku i Dansku, a u sklopu odgovora na carine uvedene na električna vozila proizvedena u toj azijskoj zemlji.

„Kombinirana vrijednost izvoza svinjetine i mliječnih proizvoda iz EU-a u Kinu, što su kategorije roba koje bi mogle biti ocarinjene, manja je od vrijednosti kineskog izvoza baterija za električna vozila u EU, a za koji se procjenjuje da je u 2023. iznosio oko 13,5 milijardi dolara”, rekao je viši analitičar za Kinu Economist Intelligence Unita Chim Lee.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙