FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 26. svibnja 2024. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaje nekoliko ministarskih vijeća, između ostalih i ministri obrane koji će razgovarati o obrambenoj pripravnosti s naglaskom na jačanju EU-ove obrambene tehnološke i industrijske baze.

U ponedjeljak i u utorak održava se sastanak Vijeća za vanjske poslove, prvi dan je sastanak u formatu ministara vanjskih poslova, a drugi ministara obrane.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o ruskoj agresiji na Ukrajinu, a prije toga video-vezom će razmijeniti mišljenja s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, koji će ih izvijestiti o najnovijem razvoju događaja na terenu i trenutačnim prioritetima Ukrajine.

Ministri će također razgovarati o stanju na Bliskom istoku te imati neformalne razgovore s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katra, kao i s glavnim tajnikom Lige arapskih država.

I ministri obrane će u utorak razgovarati o potpori Ukrajini i  najnovijem razvoju događaja na terenu. Ministri država članica EU-a razgovarat će i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbrgom i ukrajinskim ministrom obrane Rustemom Umjerovom, koji će ih izvijestiti o najnovijim zbivanjima i najhitnijim potrebama Ukrajine.

Ministri obrane raspravljat će o obrambenoj pripravnosti, s naglaskom na jačanje EU-ove obrambene tehnološke i industrijske baze na temelju strategije za europsku obrambenu industriju i poboljšanog pristupa financiranju.

U ponedjeljak se sastaju i ministri poljoprivrede, a u četvrtak ministri energetike te ministri nadležni za trgovinu.

Macron u Njemačkoj

Sljedeći tjedan obilježit će i trodnevni državni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Njemačkoj. Riječ je o najvećim zemljama EU-a, koje imaju najveći utjecaj na smjer i kreiranje europskih politika.

Macron i njemački kancelar Olaf Scholz imaju različito mišljenje o mnogim pitanjima od zajedničkoj interesa.

Francuska se, između ostaloga, zauzima za to da se Europska unija oslanja sama ne sebe u obrambenim pitanjima, dok Njemačka smatra da nema alternative za američki sigurnosni kišobran i da Europa nema vremena za čekanje dok europska obrambena industrija ne bude spremna za odgovor na eventualne prijetnje europskoj sigurnosti.

Središnji događaj trodnevnog posjeta bit će u utorak kada se sastaju vlade dviju zemalja koje će pokušati postići suglasnost oko dva glavna pitanja oko kojih nemaju istovjetne poglede - obrane i konkurentnosti europskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙