FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTS: INA – Industrija nafte, d.d. potpisala ugovore za nove strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije

Zagreb (Hina OTS) - INA-Industrija nafte d.d. Zagreb, Avenija V. Holjevca 10, OIB: 27759560625, objavljuje kako slijedi:

INA je potpisala dva ugovora – jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju „zelenog" vodika u Rafineriji nafte Rijeka te drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku.

Ukupna vrijednost ova dva nova strateška projekta koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije kompanije iznosi 98 milijuna eura. Tijekom 2026. očekuje se dovršetak izgradnje oba postrojenja. Prvi je projekt instalacije 10 MW elektrolizatora za proizvodnju „zelenog” vodika u Rafinerije nafte Rijeka, koji uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu.

Proizvodnjom „zelenog" vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu,

INA će postati prvi proizvođač „zelenog” vodika na komercijalnoj razini u Republici Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom IVICOM Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje INA planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana, koji bi se mogao isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo.

Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan po principu „ključ u ruke“ potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

Osim dva najavljena projekta, INA također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, te je naš plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije. Projekt „zelenog” vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti, bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Za isti fond INA će prijaviti i projekt proizvodnje Biometana u Sisku, nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje.

 

 

Napomena o izvoru:


INA - Industrija nafte d.d.

Av. V. Holjevca 10, Zagreb

Odnosi s investitorima:

Tel.: + 385 1 645 0000
Fax:  + 385 1 645 2444

e-mail: investitori@ina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙