FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Most na Marišćini: Sustav gospodarenja otpadom treba mijenjati

MARČELJI, 7. travnja 2024. (Hina) – Predstavnici Mosta u nedjelju su na konferenciji za novinare ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina ocijenili da je to mjesto koje pokazuje nakaradan sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj kojega treba mijenjati.

Nositelj liste Mosta, Hrvatskih suverenista i Nezavisne liste mladih u 7. izbornoj jedinici Zvonimir Troskot (Most) je rekao da im Marišćina u nacionalnim politikama služi kao referentna točka kako stvari funkcioniraju kada su nakaradno postavljene te da žele ponuditi Hrvatskoj viziju gospodarenja otpadom, koja uključuje sortirnice,  odvajanje otpada, kao i rješavanje pitanja biootpada.

Prosječno se po osobi u Hrvatskoj proizvede oko 500 kilograma smeća, što je povećanje u odnosu na lani. Uz to, samo 46 posto se odvaja, a žalosti da samo 35 posto ljudi reciklira, što je puno ispod europskog prosjeka, naglasio je.

Istaknuo je da su s Marišćine krenuli u borbu za zeleniju Hrvatsku te je spomenuo izgradnju spalionice u Kutini, iza koje, kaže, „stoje tajkuni kao što je Vujnovac i ostala ekipa.“

Josip Katalinić (Most) kazao je kako je temelj gospodarenja otpadom kvalitetno gospodarenje biootpadom, koji čini 40 posto ukupnog volumena otpada. Ako se odvoji hrana, sve ostalo može ići u jedan spremnik, zatim u sortirnicu, sortirati i plasirati na tržište. Tada će ostati oko 10 posto otpada koji se više ne može razdvojiti, a može se odložiti u kazete. Ako bi se tako radilo i odvajalo, ovakvi centri nisu potrebni, smatra.

Istaknuo je da će uskoro početi izgradnja bioplinskog postrojenja u Dalmatinskoj zagori te da će biti biti ogledni primjer kako treba gospodariti biootpadom. Dodao je da postoje i dobri primjeri uspostave kompostana.

Smatra da je sustav u Primorsko-goranskoj županiji postavljen loše, nakaradno, da je napravljen centar kao kraj procesa, a sve između nije uspostavljeno.

Katalinić je još rekao da je jedno brdo s otpadom na Marišćini prilično naraslo. Ovim tempom za 10 godina na Marišćini se više neće imati gdje stavljati obrađeni ili neobrađeni otpad, kazao je Katalinić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙