FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varhelyi se nada da bi BiH mogla otvoriti pregovore u ožujku sljedeće godine

BRUXELLES, 5. prosinca 2023. (Hina) - Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pohvalio je u utorak u Bruxellesu napore koje Bosna i Hercegovina poduzima na ispunjavanju kriterija za otvaranje pristupnih pregovora, izrazivši nadu da bi Europsko vijeće moglo u ožujku sljedeće godine usvojiti odluku o tome. 

Varhelyi je u utorak razgovorao s brojnim izaslanstvom Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedateljicom Vijeća minsitara Borjanom Krišto. To je bio drugi sastanak političkog foruma a visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine u okviru kojeg se prati provedba nužnih reformi potrebnih za daljnje korake u europskoj integraciji zemlje.

Varhelyi je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da je Komisija spremna preporučiti otvaranje pregovora s BiH kada ostvari daljnji napredak u traženim reformama.

Povjerenik je rekao kako vidi da na svim razinama vlasti od državne, preko entitetskih do županijskih vidi spremnost za ispunjavanje kriterija i prioriteta koje traži EU.

“Svi su spremni raditi na tim prioritetima. Sada želimo vidjeti još više rezultata tako da sljedeći put bude kada budemo dopunjavali našu ocjenu, recimo u ožujku sljedeće godine,  Vijeće može donijeti oduku o otvaranju pregovora”, rekao je Varhelyi.

“Mislim da je to jako dobra vijest za Bosnu i Hercegovini. Veliko je ohrabranje i ovdje za nas u Bruxellesu kad vidimo da se posao nastavlja. Predanost je jača nego ikada i zato su nam potrebni svi u Bosni i Hercegovini”, dodao je povjerenik.

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto rekla je da za Bosnu i Hercegovinu europski put nema alternative.

Izrazila je nadu da će EU sa svoje strane prepoznati dosad učinjeni napredak i da će već tijekom ovoga mjeseca biti donesena odlka o otvaranju pristupnih pregovora.

“Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, rekla je Krišto.

Čelnici država članica EU-a okupit će se 14. i 15. prosinca na samitu u Bruxellesu na kojem će, između ostaloga razgovorati o pitanjima proširenja. Veliki broj zemalja podupire otvranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, ali odluka je daleko od sigurne jer je za to potreban konsenzus, a kojeg još nema zbog protivljenja Mađarske. Što se tiče Bosne i Hercegovine, skupina od sedam zemalja, među kojima je i Hrvatska snažno podržava otvaranje pregovora s njom, ali isto tako neke zemlje, poput Nizozemske, smatraju da BiH ne ispunjava uvjete za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙