FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 26. studenoga 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan predsjednik Europskog vijeća Charles Michel putuje u Budimpeštu kako bi pokušao spriječiti mađarsku blokadu na samitu sljedeći mjesec, a Europska komisija predstavlja paket o mobilnosti putnika.

Predsjednik Europskog vijeća u ponedjeljak stiže u Budimpeštu gdje će razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Cilj posjeta je spriječiti moguće blokade ključnih odluka koje se očekuju na predstojećem sastanku na vrhu EU-a, 14. i 15. prosinca.

Na tom samitu čelnici EU-a trebali bi donijeti odluku o početku pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom te eventualno s Bosnom i Hercegovinom. Također se očekuje dogovor o reviziji višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje do 2027. koji uključuje paket od 50 milijardi pomoći Ukrajini.

Međutim, postoji opravdana bojazan da bi mađarski premijer Orban mogao blokirati te odluke, pokušavajući ucijeniti EU-a da mu se odobre sredstava koja su zamrznuta zbog kršenja demokratskih načela i vladavine prava. Orban također prijeti da će blokirati isplatu 500 milijuna vojne pomoći Ukrajini.

Orban je nedavno poslao Michelu pismo u kojem je rekao da EU ne može donijeti ključne odluke o Ukrajini dok ne definira vlastitu strategiju prema toj zemlji.

“Europsko vijeće ne može donositi ključne odluke o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, o dodatnoj financijskoj pomoći i novom jačanju sankcija protiv Rusije i o budućnosti proširenja ako se ne pronađe konsenzus o našoj budućoj strategiji prema Ukrajini”, napisao je Orban u tom pismu.

Europska komisija u četvrtak je odobrila revidirani mađarski nacionalni plan za oporavak i otpornost koji uključuje poglavlje REPowerEU, čime se otvara put za isplatu predfinanciranja bez ikakvih uvjeta u iznosu od 900 milijuna eura

U srijedu bi Europska komisija trebala predložiti paket mobilnosti za putnike koji uključuje reviziju pravila o paket aranžmanima i reviziju okvira prava putnika u zračnom prometu. Također bi trebala predstaviti i paket o borbi protiv krijumčarenja migranata.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu sastaje se nekoliko ministarskih vijeća. U ponedjeljak je sastanak ministara za vanjsku trgovinu, a u ponedjeljak i utorak sastanak ministara rada i socijalne politike država članica.

U četvrtak se sastaju ministri zaduženi za kohezijsku politiku, a u petak ministri zdravstva.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

Odbor za gospodarstvo raspravljat će s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde o monetarnoj politici te o inflaciji u europodručju.

Jačanje sigurnosti u cestovnom prometu

Odbor za promet raspravljat će o dva zakonodavna prijedloga koji se odnose na sigurnost u cestovnom prometu.

Prvi je prijedlog zakona koji bi omogućio da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primjenjuje u svim članicama, što sada zbog rupa u zakonu često nije slučaj.

Drugi prijedlog odnosi se na prijedlog direktive o prekograničnom izvršenju, koja predviđa razmjenu informacija o prometnim prekršajima povezanima sa sigurnošću na cestama, kako bi se osiguralo da kazne za vozače koji počine prometne prekršaje u jednoj članici budu provedive u svim članicama.

Predlaže se također i proširenje popisa prometnih prekršaja koji će se kažnjavati na razini EU-a. Trenutačni popis uključuje ukupno osam prometnih prekršaja među kojima su prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, nenošenje zaštitne kacige , kretanje zabranjenim prometnim trakom te nepropisno korištenje mobilnog telefona ili drugih komunikacijskih uređaja tijekom vožnje.

Sada se želi proširiti direktivu kako bi se uključili prekršaji poput nepoštivanja razmaka između vozila,  ignoriranje zabrane pretjecanja, opasno pretjecanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrižju ili zebri te prelazak pune bijele crte.

 U četvrtak će se održati sastanak vodstva Europskog parlamenta, koje uključuje predsjednicu Robertu Metsolu i čelnike zastupničkih klubova s članovima belgijske vlade na čelu s premijerom Alexandrom de Crooom u sklopu priprema za belgijsko rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, koje počinje 1. siječnja sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙