FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 19. studenoga 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan Europska komisija objavit će jesenski paket Europskog semestra, a u Stasbourgu se okupljaju zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici.

Komisija će u utorak nakon sastanka u Strasbourgu predstaviti jesenski paket Europskog semestra, kojim se pokreće godišnji ciklus koordinacije gospodarskog upravljanja. Komisija utvrđuje opće gospodarske prioritete za EU, a članicama upućuje političke smjernice za sljedeću godinu.

Jesenski paket Europskog semestra uključuje niz dokumenta: Godišnji pregled rasta, kojim se vladama članica EU-a upućuju  političke smjernice za sljedeću godinu; Izvješće o mehanizmu upozoravanja koje ukazuje na moguće gospodarske neravnoteže u državama članicama i kojim se pokreće godišnji postupak u slučaju makroekonomske neravnoteže; Zajedničko izvješće o zapošljavanju;  Preporuke za europodručje i mišljenje o nacrtima proračunskih planova za zemlje europodručja.

Europski parlament o izmjeni načina odlučivanja

U Strasbourgu se sljedeći tjedan održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Zastupnici će u srijedu raspravljati o humanitarnoj situaciji u Gazi, o potrebi oslobađanja taoca koje drži Hamas i hitnog humanitarnog primirja.

Europarlamentarci će u utorak raspravljati, a u srijedu glasati o prijedlogu za promjenu europskih ugovora.

U tom izviješću predlaže se reforma kako bi, po riječima predlagača, Unija mogla učinkovitije djelovati i kako bi dobila veći demokratski legitimitet.

Između ostaloga, predlaže se promjena načina odlučivanja, da se u većem broju područja umjesto konsenzusa uvede odlučivanje običnom ili kvalficiiranom većinom, da se pojača uloga Europskog parlamenta, kako bi imao pravo na zakonodavnu inicijativu i kako bi mogao predložiti, dopuniti ili odbaciti neki zakon te da postane suzakonodavac u donošenju Višegodišnjeg proračunskog okvira.

Za Europske konzervativce i reformiste (ECR), grupaciju u kojoj su između ostalih donedavno vladajuća stranka u Poljskoj Pravo i pravda, zatim Braća Italije koja se protivi federalizaciji Unije, ti prijedlozi predstavljaju “revolucionarnu i radikalnu reformu s ciljem nepovratne transformacije EU-a iz zajednice suverenih nacionalnih država u centraliziranu, hegemonijsku superdržavu kojom bi vladala profederalistička oligarhija izvan demokratske kontrole”.

Zastupnici će glasati i o nekoliko zakonodavnih prijedloga. 

U utorak će glasati o svojem stajalištu o novom zakonu o ambalaži, kojim se potiče recikliraje ambalažnog otpada, zatim o prijedlogu da se pojača pravo potrošača na popravak pokvarenih proizvoda umjesto da kupuju novi.

Raspravljat će i glasati o svojoj poziciji o mjerama za održivu uporabu pesticida te o svojem stajalištu o mjerama za poboljšanje kvalitete zraka, smanjivanjem emisija ugljikova dioksida iz autobusa i kamiona.

Šefovi diplomacije o ratu u Gazi 

U ponedjeljak će se ministri vanjskih poslova država članica održati neformalni video-sastanak na kojem će raspravljati o stanju u Izraelu, i pojasu Gaze, nakon posjeta visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bliskom istoku.

Također u ponedjeljak, u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva, koji će između ostaloga razgovarati o ribolovnim mogućnostima za 2024. u Atlantiku i Sjevernome moru te u Sredozemnom i Crnome moru.

U utorak se sastaju ministri država članica zaduženi za razvojnu politiku, a četvrtak i petak sastaje se Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙