FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: Dragutin Lučić Luce dobitnik nagrade "Zvane Črnja"

PULA, 20. listopada 2023. (Hina) - Nagradu "Zvane Črnja" za najbolju godišnju hrvatsku knjigu eseja, utemeljena 2007. godine na poticaj književnika Borisa Domagoja Biletića, ove je godine dobio Dragutin Lučić Luce za knjigu "Niti-niti", objavljeno je u petak u Puli na početku ovogodišnjih Pulskih dana eseja.

Ove se godine Pulski dani eseja održavaju na temu "Književnost i filozofija, filozofija i književnost" a otvoreni su u petak u prostorima Kluba hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" odnosno u sjedištu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Prosudbeno povjerenstvo za Nagradu "Zvane Črnja" za najbolju knjigu ogleda u jednogodišnjem razdoblju, u sastavu dr. sc. Davor Šalat, predsjednik, te Livija Reškovac i Siniša Matasović, članovi, utvrdilo je da je na natječaj pristiglo šesnaest naslova u izdanju deset hrvatskih nakladnika, od kojih dvije knjige vremenom objavljivanja nisu zadovoljile uvjete natječaja. Povjerenstvo se u ocjenjivanju knjiga vodilo dvama kriterijima - žanrovskim karakteristikama pojedinih knjiga koje su trebale odgovarati ogledu, odnosno eseju, i to u smislu visokog stupnja strukturalne prilagodljivosti koja mu je svojstvena, te estetskoj, odnosno književno-spoznajnoj vrijednosti tih knjiga.

Nagradu je dobila knjiga Dragutina Lučića Lucea "Niti-Niti", a riječ je o knjizi podnaslovljenoj "poetsko-filozofijski eseji i studije", koja sadrži sedam tematski, spoznajno i diskursno povezanih eseja. 

"To knjigu čini pažljivo osmišljenom cjelinom koja se udaljuje od koncepta međusobno raznorodnih ogleda, objedinjenih jedino istim autorom i voluntarističkom motivacijom da stvaranje "zbirke" eseja nadjača logiku njihove međusobne tematske uvezanosti" , obrazloženo je u odluci povjerenstva. 

Inače, Pulski dani eseja u dosadašnjim izdanjima obrađivali su teme - Identitet i globalizacija, Grad – esej (popratni program "Joyce u Puli"), Kako čitam/o/ Europu?, Ljubav i mržnja, Provincija, Autoritet, Manipulacija, Zvane Črnja, Dokolica, Politika i političari, Optimizam, Hrvatska književnost u susjedstvu, (Ne)Sloboda ili demokratska cenzura, Hrvatski književni regionalizam – nekoć i danas, Patnja, 1918.-2018.: Stoljeće od raspada Monarhije, Akademik Josip Bratulić, Zbilja i sudbina književnosti, Pisac, demokracija, ideologija te Rat u hrvatskoj i stranim književnostima.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙