FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja Užitak disanja - u Hrvatskoj puši više od 30 posto odraslih!

ZAGREB, 23. rujna 2023. (Hina) - U povodu Svjetskog dana zdravlja pluća i mjeseca posvećenom plućnoj fibrozi u Zagrebu je u subotu predstavljena kampanja ''Užitak disanja", na kojoj je istaknuto kako je ključna kontinuirana edukacija građana o zdravlju pluća.

Kampanju na zagrebačkom Cvjetnom trgu pokrenula je Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća ''Jedra'' radi educiranja i informiranja građana o važnosti disanja i zdravlja pluća za zdravlje cijelog organizma

Cilj je pravovremeno prepoznati simptome plućnih bolesti; rak pluća i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) koje su među top 5 uzroka smrti od svih bolesti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Kampanju su predstavili istaknuti stručnjaci Marko Jakopović, Andrea Vukić Dugac i Sonja Srebačić.

Građani su imati priliku iskusiti kako izgleda život s plućnom fibrozom i drugim bolestima pluća te kako je disati sa smanjenim kapacitetom pluća kroz posebnu simulaciju ''Hodajte stazom kisika''.

Potporu kampanji dali su Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara te grad Zagreb, a održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škole narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske komore medicinskih sestara.

U Hrvatskoj puši više od 30 posto odraslih 

Iz Udruge ''Jedro'' ističu da su plućne bolesti postaju sve učestalije, a među njima astma od koje oboljeva sve veći broj mladih. Sve su češće i alergije, a zagađenost zraka povećava incidenciju ove bolesti.

Hrvatska, nažalost, ima veliki broj pušača te se smatra da više od 30 posto odraslih osoba puši, po čemu smo među najgorima u Europi, ističu iz udruge.

Veliki problem su i novi duhanski proizvodi (električne cigarete) koje konzumira veliki broj mladih, a koji nisu zdravi i ne znamo što će napraviti po pitanju zdravlja pluća, naglasio je pulmolog Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

Ključno: Izbjeći rizične čimbenike koji su pod našom kontrolom

U panelu su sudjelovali  i dr. Andrea Vukić Dugac te pedagoginja DV-a Siget Sonja Srebačić, a zaključeno je kako je ključno izbjeći rizične čimbenike koji su pod našom kontrolom.

''Pandemija Covida je pokazala koliko je važno zdravlje pluća. Hrvatska je među prvima u svijetu i služimo kao model drugim zemljama kako učinkovito organizirati preventivni program ranog otkrivanja raka pluća. Akademik Samaržija sa svojim timom u tome je napravio veliki iskorak'', rekla je dr. Mirjana Kujundžić Tiljak iz Škole narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

''Ono što je važno u sustavu zdravstva i ono što posljednjih godina primarno stavljamo u fokus je – prevencija. Svaka preventivna akcija, poput ove koju organizira udruga 'Jedra' u suradnji sa strukom, važna je kako bi građanima približila sve čimbenike rizika na koje oni mogu sami utjecati da sačuvaju svoje zdravlje'', kazala je Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva.

Dodala je da je izuzetno dobar odaziv na Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja raka pluća.

Od ponedjeljka, na sam Svjetski dan zdravlja pluća, na Facebook stranici udruge ''Jedra'' bit će dostupni edukativni sadržaji o plućnoj fibrozi.

Zahvaljujući dosadašnjim kampanjama, Udruga Jedra je prepoznata i stavljena na svjetsku platformu organizacija civilnog društva koje rade na podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje pluća, a postala je i aktivni član Lung cancer Europe te EU IPFF-a, priopćeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙