FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 3. rujna 2023. (Hina) - Europska komisija sljedeći tjedan sastaje se prvi put nakon ljetne stanke, kao i zastupnici Europskog parlamenta koji će sudjelovati na sastancima parlamentarnih odbora u Bruxellesu.

Prvi radni tjedan u rujnu europske institucije polako se vraćaju uobičajenom radnom ritmu nakon ljetne stanke. Kolegij povjerenika Europske komisije održat će svoju tjednu sjednicu u srijedu.

Zastupnici Europskog parlamenta sljedeći tjedan rade u odborima u Bruxellesu.

U utorak će se na zajedničkoj sjednici dvaju odbora - Odbora za industriju, istraživanje i energiju te Odbora za kulturu i obrazovanje održati trosatno saslušanje Iliane Ivanove, bugarske kandidatkinje za novu povjerenicu Europske komisije.

Ivanova je predložena za povjerenicu za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade i trebala bi naslijediti Mariyu Gabriel, koja se vratila u nacionalnu politiku i postala bugarska ministrica vanjskih poslova.

U srijedu će vodstvo Europskog parlamenta ocjenjivati je li kandidatkinja zadovoljila na saslušanju i odlučiti hoće li se o njezinu imenovanju glasati na prvoj sljedećoj plenarnoj sjednici koja se održava od 11. do 14. rujna.

U četvrtak će  Odbor za vanjske poslove i pododbor za obranu i sigurnost razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o najnovijem razvoju rata u Ukrajini, zapadnoj dugoročnoj potpori Ukrajini i mogućnosti sigurnosnih jamstava ukrajinskoj vladi.

Odbor za kulturu i obrazovanje u četvrtak će glasati o izvješću o prijedlogu zajedničkoj pozicije Europskog parlamenta o Aktu o slobodi medija. Nakon usvajanja na odboru, o tom izvješću glasat će se na plenarnoj sjednici u listopadu.

Izglasano izvješće predstavljat će stajalište Europskog parlamenta na temelju kojeg će pregovarati s Vijećem o konačnom tekstu zakona.

Odbor za industriju, istraživanje i energiju u četvrtak bi trebao usvojiti svoje stajalište o prijedlogu zakona o zaštiti veleprodajnog tržišta energije od manipulacija kako bi građani i poduzeća bili manje pogođeni kratkoročnim oscilacijama cijena na tržištu.

Isti odbor također će glasati o svom stajalištu o prijedlogu zakona o kritičnim sirovinama, poput litija i drugih rijetkih minerala koji su nužni za proizvodnju baterija i čipova.

Odbor za ustavna pitanja u četvrtak će glasati o prijedlogu promjena internih pravila parlamenta koje bi trebali donijeti više transparentnosti vezano uz aktivnosti zastupnika, kršenje kodeksa ponašanja i mogući sukob interesa.

Zastupnici će također glasati o prijedlogu direktive o obnovljivoj energiji, kvaliteti zraka te o jačanju europske obrambene industrije kroz zajedničku javnu nabavu.

Španjolsko predsjedništvo sljedeći tjedan organizira dva neformalna ministarska sastanka.

U Cordobi se u ponedjeljak i utorak sastaju ministri poljoprivrede, a u Cadizu ministri zaduženi za razvojnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙