FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solarna elektrana i energija-što je to?

ZAGREB, 10. lipnja 2023. (Hina) - Solarne elektrane pretvaraju solarnu energiju, koja spada u obnovljive izvore energije i ekološki je iznimno prihvatljiva, u električnu energiju koju koristimo u svakodnevnom životu. 

Pod pojmom solarna elektrana najčešće mislimo na fotonaponsku elektranu (PV – eng. Photo Voltaic), precizniju sunčevu fotonaponsku elektranu, najpoznatiju pod nazivom solarna elektrana.

Fotonaponske elektrane omogućuju izravno pretvaranje energije Sunca u električnu energiju. 

Solarne elektrane najčešće se dijele na mrežne i otočne elektrane. Glavna razlika između otočnih i mrežnih sustava je u načinu pohranjivanja energije. Dok se energija proizvedena u otočnim solarnim elektranama mora skladištiti u baterijama, ili akumulatorima, u mrežnim sustavima sadržava se višak proizvedene energije u određenom trenutku, ako postoji, jednostavno se predaje u sustav električne mreže iz kojega se kasnije, prema potrebi, povlači manjak. 

Budući da su baterije i akumulatori još uvijek prilično skupi te nedovoljno razvijeni za masovnu upotrebu, u svim mjestima gdje je izgrađena električna mreža preferira se izgradnja solarne elektrane priključene na mrežni sustav.

Dugo godina bilo je potrebno da se tehnologija dovoljno razvije i da cijena materijala i izgradnje solarnih elektrana postane financijski isplativa za široku upotrebu. Masovna proizvodnja solarnih elektrana u razvijenim državama Zapada prisutna je već dugi niz godina, dok Hrvatska u tome prilično zaostaje, iako zbog svog geografskog položaja posjeduje izniman solarni potencijal. 

Solarna energija čista je i ne zagađuje okoliš. Glavni uzrok klimatskih promjena koje danas pogađaju Zemlju je štetno sagorijevanje fosilnih goriva, od kojih su nafta i ugljen najveći zagađivači. 

Pozitivno djelovanje u klimatskim promjenama

Ugradnjom solarne elektrane možete izravno pozitivno utjecati na zaustavljanje klimatskih promjena i očuvanje Zemlje. Jedna prosječna solarna elektrana od 5 kW tijekom svog životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala. 

Solarna energija, osim što je ekološki prihvatljiva, financijski je dugoročno isplativa. Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz šest do osam godina, nakon čega će elektrana svome vlasniku početi donositi dobit. Sva energija koju proizvede nakon što sama sebe otplati za kupca je 'besplatna'. 

Ulaganje u solarnu elektranu zaštita je od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti. Prosječna cijena električne energije na europskom tržištu u stalnom je porastu. Za očekivati ​​je da će se ovaj trend nastaviti i utjecati na lančano poskupljenje većine proizvoda. Stoga ulaganje u solarnu elektranu postaje još atraktivnije, jer njime kućanstvo postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

Ugradnjom solarne elektrane građani izravno pozitivno utječu na zaustavljanje klimatskih promjena i očuvanje Zemlje. Jedna prosječna solarna elektrana od 5 kW tijekom svog životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

Prednosti ugradnje solarne elektrane na svoj krov:

Financijski isplativa investicija

Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz šest do osam godina, nakon čega će elektrana svome vlasniku početi donositi dobit. Sva energija koju proizvede nakon što sama sebe otplati za kupca je 'besplatna', a ujedno i čista te ekološki prihvatljiva. Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane prodaje u energetski sustav. Na taj će način, tijekom svog životnog vijeka prosječna solarna elektrana svome vlasniku uštedjeti oko 13.272 eura (nekadašnjih 100.000 kuna).

Ekološki prihvatljiva energija

Razvojem tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora postala je povoljnija i dostupna svima. Glavni uzrok klimatskih promjena je štetno sagorijevanje fosilnih goriva, od kojih su nafta i ugljen najveći zagađivači. Ugradnjom solarne elektrane građani izravno pozitivno utječu na zaustavljanje klimatskih promjena i očuvanje Zemlje. 

Zaštita od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti

Prosječna cijena električne energije na europskom tržištu u stalnom je porastu. Ulaganjem u solarnu elektranu kućanstvo postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

Rast vrijednosti nekretnine

Nekretnine koje imaju vlastiti, čist i ekološki prihvatljiv izvor energije na krovu postižu veću tržišnu vrijednost. 

Mogući nedostaci ugradnje solarne elektrane:

Solarne elektrane ne stvaraju energiju po noći

Solarne elektrane stvaraju energiju iz Sunca, što znači da tijekom noći one ne obavljaju svoj posao, sve do zore i ponovnog izlaska Sunca. U slučaju ugradnje solarne elektrane spojene na električnu mrežu, kakve u ponudi ima Energia naturalis, ovaj problem nestaje budući da električnu energiju proizvedenu tijekom dana skladištite kod svog opskrbljivača, a možete je trošiti kasnije, tijekom noći, bez gubitaka.

Solarni paneli mogu se pokvariti

Kvaliteta solarnih panela jedna je od važnijih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira solarne elektrane za svoje kućanstvo. Mnoge tvrtke prodaju jeftine nekvalitetne dijelove. Takve elektrane u startu mogu izgledati jeftinije, no dugoročno se skuplja opcija od kvalitetnih i pouzdanih proizvoda budući da se lako kvare te time stvaraju dodatni troškovi vlasniku. 

Odaberite kvalitetan i pouzdan solarni sustav tvrtke Energia naturalis uz garanciju na pojedine dijelove elektrane do 25 godina.

Solarna elektrana kao zaštita od rasta cijene struje

Posljednjih pola godina sve češće čitamo o rastu cijena sirovina, energenata i materijala. U većini europskih zemalja inflacija postiže rekordne razine u posljednjih desetak godina.

Ulaganjem u solarnu elektranu kupac se štiti od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti.

Iako sastavni dijelovi sunčanih elektrana posjeduju jamstveni rok i do 25 godina, to ne znači da solarna elektrana protekom navedenog razdoblja prestaje raditi i proizvoditi električnu energiju. 

Nakon zajamčenih 25 godina, ona će i dalje proizvoditi električnu energiju u nešto manjem obujmu dok njezin rok trajanja može biti i više od 30 godina.

Hrvatska je zemlja Sunca

Neiskorišteni solarni potencijal odlična je prilika za ulaganje i doprinos očuvanju okoliša. Hrvatska je među zemljama Europske unije u kojima se najviše isplati graditi solarne elektrane.

Zbog svojega geografskog položaja Hrvatska ima visoku prosječnu godišnju osunčanost te je među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom. Unatoč tome, udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji energije u Hrvatskoj je jedan posto.

Njemačka s upola manjim solarnim potencijalom ima 650 puta više instaliranih solarnih kapaciteta nego Hrvatska, Mađarska 25 puta, a Slovenija tri puta više.

Naš najveći solarni potencijal je na područjima uz Jadransku obalu, a ondje je njegova iskorištenost najniža.

Najviše instaliranih elektrana danas je na sjeverozapadu Hrvatske. Krajem 2020. u Republici Hrvatskoj bilo je instalirano tek 300-tinjak solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Neiskorišteni solarni potencijal odlična je prilika za ulaganje i doprinos očuvanju okoliša. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙