FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i njegove članice odlučne u isporuci streljiva Ukrajini

BRUXELLES, 23. svibnja 2023. (Hina) - Države članice Europske unija isporučile su Ukrajini do danas 220 tisuća komada topničkih granata i 1300 granata i učinit će sve da ostvare zacrtani cilj o isporuci milijun komada u godinu dana, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

 Borrell je objavio te podatke na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara obrane država članica EU-a, na kojem je glavna tema bila vojna potpora EU-a Ukrajini. To je veliki skok u odnosu na podatke od prije desetak dana, kada je bilo isporučeno 140 tisuća granata.

  Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Mario Banožić koji je rekao da “Hrvatska aktivno doprinosi radu projekata zajedničke nabave od samog početka”.

 “Hrvatska će pružati pomoć Ukrajini u borbi za samostalnost i neovisnost ali istovremeno raditi na održavanje dostatnih količina streljiva u nacionalnim zalihama”, rekao je Banožić.

 Države članice EU-a u ožujku su dogovorile plan da će Ukrajini isporučiti milijun komada streljiva u godinu dana. “Učinit ćemo sve da ispunimo taj cilj”, rekao je Borrell.

 Ukupna vrijednost vojne potpore država članica EU-a i Europskog instrumenta mirovne pomoći od početka napada na Ukrajinu dosegnula je 10 milijardi eura, rekao je visoki predstavnik.

 Istaknuo je da svi ministri obrane država članica rekli da će nastaviti s vojnom potporom Ukrajini.

 Na sastanku ministara obrane sudjelovao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 On je nakon sastanka rekao da to što ukrajinski piloti prolaze obuku na borbenim zrakoplovima F 16 ne znači da NATO sudjeluje u sukobu.

 “Mi pomažemo Ukrajini i podupiremo njezino pravo na obranu, ali to ne znači da su NATO i države saveznice strana u sukobu”, rekao je Stoltenberg.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙