FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čak 20-30 posto testiranih pacijenata imaju spolne bolesti

ZAGREB, 17. svibnja 2023. (Hina) - U zagrebačkim centrima za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije dnevno prođe oko 15-tak pacijenata, a od osoba koje se testiraju 20 do 30 posto ima pozitivne rezultate, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

CheckPoint Zagreb je prvi izvaninstitucionalan centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj, osnovala ga je HUHIV koja partnerski djeluje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ).

Centar djeluje na dvije lokacije, u CheckPointu u Dubranićevoj ulici i Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj.

"Kroz ta dva centra dnevno prođe u prosjeku 15-ak ljudi, a od onih koji se testiraju oko 20-30 posto ima pozitivne rezultate" rekao je predsjednik HUHIV-a Tomislav Beganović.

Što se tiče pozitivnih nalaza dobivenih nakon testiranja provedenih u CheckPointu, najčešća infekcija je klamidija s gotovo sedam posto pozitivnih među testiranima. Slijedi gonoreja s malo više od šest posto pozitivnih nalaza, te sifilis i hepatitis C s oko 4 posto pozitivnih među testiranima, a najmanje je zabilježeno infekcija HIV-om s nešto iznad jedan posto pozitivnih testova.

Pacijenti se najavljuju za testiranja u centru te se prvo provodi savjetovanje kako bi se ustanovilo ima li potrebe za testiranjem. 

Osobe koje prođu kroz testiranje i prime pozitivan nalaz, dobivaju psihosociološku podršku liječnika i stručnog psihologa te ih se upućuje direktno u kliniku za infektivne bolesti gdje dobivaju svoj termin za daljnje liječenje.

"Odaziv u Kliniku za infektivne bolesti je stopostotni, a što se tiče blažih infekcija, poput gonoreje i klamidije, tada se pacijente upućuje da se jave svojem liječniku opće prakse, objasnio je Beganović.

Centri u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Slavonskom Brodu

U Hrvatskoj ima 15-ak centara za besplatno savjetovanje i testiranje, osam takvih centara radi u sklopu HZJZ-a, ostatak je u zajednici, odnosno u gradovima gdje ima djelovanja organizacija civilnog društva kao što je CheckPoint Zagreb.

"Testiranja su češća u većim gradovima, a nažalost u manjim sredinama u zajednicama niti ne postoji mogućnost testiranja u organizaciji udruga nego samo zavodi za javno zdravstvo", rekla je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a.

Tih 15-ak centara različito radi što se tiče broja korisnika, Zagreb ima najviše korisnika, a postoje i centri u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Slavonskom Brodu.

"Što je manja sredina to je manji broj korisnika, što zbog manjih potreba ali i zbog izbjegavanja kako se ne bi "pročulo" u zajednici da se išlo na testiranja" istaknula je Blažić.

Checkpoint centar djeluje već deset godina te je u prosjeku 1400 korisnika godišnje primilo stručno savjetovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙