FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najprestižnije svjetsko natjecanje ocjenjivanja vina održava se u Poreču

POREČ, 12. svibnja 2023. (Hina) - Najprestižnije svjetsko natjecanje "Concours Mondial de Bruxelles u Istri" koji je u petak otvoreno u porečkoj dvorani Žatika, okupilo je 320 ocjenjivača iz 50 zemalja koji će do nedjelje ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.

Svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od deset tisuća boca iz čitavog svijeta, a njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina.

Izrazivši zadovoljstvo domaćinstvom tome svjetskom natjecanju, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić rekao je kako su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina.

"Hrvatska je idealan domaćin ovog događanja ponajprije zbog svoje duge tradicije proizvodnje vina koja ujedno predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje. Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom među vrhunskim poznavateljima vina", rekao je Staničić. 

"Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama", rekao je na svečanosti otvorenja predsjednik udruge vinogradara i vinara Istre Vinistra, Luka Rossi koja se punu godinu pripremala za domaćinstvo. 

Istaknuvši kako je domaćinstvo jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za Istru velika čast i ponos, istarski župan Boris Miletić kazao je kako je puno asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po važnosti motiv dolaska brojnih gostiju u Istru.

"Vino je još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri, koja je danas poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima te iznimnoj kvaliteti vina. Kao što uvijek ističem, premali smo da bismo bili prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i u ovoj našoj vinskoj priči" -  poručio je istarski župan Boris Miletić.

Izbor Istre za jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxellesa veliko je priznanje istarskim i hrvatskim vinima, a predsjednik ocjenjivanja Baudouin Havaux potvrdio je zadovoljstvo odabirom ovogodišnje destinacije.

"Iznimno smo sretni što se jubilarni 30. Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri. Cilj ovog ocjenjivanja je odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina", rekao je Havaux.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙