FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološki aktivisti upozoravali pa blokirali promet u Berlinu

BERLIN, 24. travnja 2023. (Hina) - Klimatski aktivisti grupe "Posljednja generacija" okupili su se u ponedjeljak, kako su i najavljivali, na velikom dijelu prometnica u Berlinu pa je u njemačkoj metropoli promet u najvećim dijelovima grada blokiran.

"Promet je blokiran na oko 30 mjesta u gradu na kojima su se aktivisti ili zalijepili za prometnice, ili se u grupama okupljaju na kolniku", stoji u priopćenju policije.

Kako je nadalje priopćeno, na teren je izišlo preko 500 pripadnika policije koji će pokušati deblokirati promet.

Blokirana je između ostalog i gradska autocesta A100 preko koje se odvija najveći dio gradskog prometa.

Skupina "Posljednja generacija" je još prošlog tjedna najavila da će od ponedjeljka "masovno blokirati" prometnice u Berlinu. Manje akcije su provedene već prošlog tjedna.

Cilj ekoloških aktivista je njemačku vladu prisiliti na ubrzanje donošenja mjera koje bi usporile globalno zatopljenje i klimatske promjene.

"Mi više ne smijemo dopustiti da se naša vlada ne drži Ustava. Isto tako ne prihvaćamo da vlada ne raspolaže planom kako zaustaviti uništenje temelja za našu egzistenciju. I zato pružamo otpor", stoji u priopćenju aktivista.

"Posljednja generacija" je poručila da najnovije akcije blokiranja prometnica nisu vremenski ograničene kao do sada, nego će prestati tek kada vlada udovolji njihovim zahtjevima, u što spada i osnivanje gremija koji bi bio sastavljen od građana i koji bi davao savjete u borbi protiv klimatskih promjena.

Ured za promet u Berlinu je građanima preporučio da izbjegnu sva cestovna prometna sredstva te da se koriste gradskom i podzemnom željeznicom.

Za sada nisu prijavljeni napadi vozača na aktiviste kao što je to bio slučaj tijekom blokada u prošlosti.

Paralelno s blokadom prometnica u Berlinu je u ponedjeljak, zbog štrajka radnika u javnim službama, zatvorena i zračna luka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙