FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poreč u svibnju domaćin vinske manifestacije Concours Mondial de Bruxelles

ZAGREB, 12. travnja 2023. (Hina) - Concours Mondial de Bruxelles, jedno od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina, održat će se u Poreču, od 11. do 15. svibnja, najavljeno je u srijedu u Zagrebu.

Concours je globalno mjerilo za ocjenjivanje vina, na toj će manifestaciji više od 10 tisuća uzoraka vina iz 55 zemalja ocjenjivati 350 ocjenjivača, vrhunskih vinskih znalaca i stručnjaka, istaknuto je na predstavljanju. 

Prvi je put Concours Mondial de Bruxelles organizirano 1994. godine, a od 2006. godine natjecanje se održava na različitim lokacijama. Dosada je manifestacija posjetila 15 različitih lokacija svijeta, a i za ovogodišnje domaćinstvo su se "borile" mnoge vinske regije, ali je ono pripalo Poreču.

To je velika čast za istarske vinare, ali i čitavu hrvatsku vinsku i turističku scenu, istaknuo je predsjednik Vinistre Luka Rossi.

Naime, udruga Vinistra je i kandidirala Poreč za domaćina tog prestižnog ocjenjivanja u sekciji mirnih crnih i bijelih vina, a Rossi napominje da će se ono održati samo tjedan dana nakon Vinistre. 

Istra će se dovođenjem te manifestacije u Poreč dodatno pozicionirati na svjetskoj vinskoj karti te osnažiti svoj položaj kao priznata vinska regija. To ocjenjivanje direktno utječe na vinski i turistički sektor zbog svog globalnog značaja, naglasio je Rossi.

I istarski župan Boris Miletić je istaknuo kako je regiji poput Istre velika čast ugostiti takvo veliko natjecanje.

Naglasio je kako je Istra u nekoliko proteklih desetljeća napravila veliki iskorak u kvaliteti vina, tako da sada po kvaliteti istarska vina mogu biti uz bok najvećim svjetskim vinskim regijama. 

"Volim kazati da smo naprosto premali da bi bili prosječni, a to se odnosi na cijelu Hrvatsku. Pa ako želimo uspjeti moramo težiti izvrsnosti i što god da radili probajmo u tome biti najbolji", rekao je Miletić, zahvalivši i Vladi i Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) na podršci pri organizaciji te manifestacije.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić smatra da je Istra danas naša najznačajnija turistička regija te vodeća hrvatska destinacija u smislu izvrsnosti.

To mora vrijediti i za Hrvatsku. Hrvatska turistička orijentacija usmjerena je i na ovakva međunarodna događanja s ciljem da se od Hrvatske napravi cjelogodišnja održiva destinacija, istakno je.

"Očekuje nas jedna odlična turistička godina s obzirom na brojke koje smo do sada ostvarili, i to ne samo za Uskrs, nego pozitivan trend imamo cijeli prvi kvartal", rekao je Staničić, koji vjeruje da će ovogodišnja turistička sezona biti jedna od najboljih u povijesti. 

Po podatcima koje je iznio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, u Hrvatskoj se uzgaja 350 vinskih sorti, od kojih je 150 autohtonih.

Hrvatska ima mnogo kvalitetnih i vrhunskih vina te na EU razini postoji 18 oznaka izvornosti hrvatskih vina, rekao je. 

Vinska karta je trenutno na razini 20 tisuća hektara, no kroz značajna EU i nacionalna sredstva izgradit će se novi vinogradi, istaknuo je Majdak.

Predsjednik Concours Mondial de Bruxelles Baudouin Havaux rekao je da će i porečko natjecanje, 30. po redu tog organizatora, biti pokazatelj globalnih vinskih trendova.

Hrvatska je vinska regija, s mnogim autohtonim vrstama. Hrvatska vina zaslužuju punu pozornost vinskih eksperata, a ovogodišnje će natjecanje potražiti odnosno ocijeniti najbolja svjetska vina, istaknuo je Havaux. 

Naveo je i kako im nije cilj biti najveće natjecanje na svijetu, već žele biti najtočniji odnosno najprecizniji pri ocjenjivanju te žele da svaka njihova medalja ima veliku težinu i značaj kod vinskih eksperata, ali i kupaca. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙