FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šilo - Mural "Bodulke" za obljetnicu prve trajektne veze na hrvatskoj obali Jadrana

CRIKVENICA/ŠILO, 11. travnja 2023. (Hina) - Muralom dugim 70 metara, koji prikazuje trajekt „Bodulku“, u Šilu na otoku Krku obilježena je 64. obljetnica prve trajektne veze na hrvatskoj obali Jadrana kojom je Crikvenica povezana s Krkom.

Mural je otkriven u utorak, a godišnjica prve hrvatske trajektne veze između kopna i Krka bit će obilježena sutra, kada je 1959. trajekt prvi put povezao Crikvenicu i Šilo.

Trajekt „Bodulka“ bio je vlasništvo Kvarnerske plovidbe iz Rijeke, a na prvu plovidbu krenuo je iz Šila u Crikvenicu s uzvanicima, autobusom, trima automobilima i nekoliko motocikala.

„Bodulka“ je imala kapacitet 12 vozila i 140 putnika te brzinu od pet čvorova. Prvi trajekt na Jadranu izgrađen je u Šibeniku 1952. godine kao desantni brod ratne mornarice.

Trajekt je ljeti isplovljavao četiri puta na dan, a zimi dva puta. Mnogi žitelji Šila i okolnih krčkih mjesta dolazili njime u Crikvenicu na posao ili u opskrbu namirnicama, a poljodjelci s otoka dovozili su svoje proizvode i prodavali ih turistima. U jeku turističke sezone trajekt je znao ploviti i 13 puta u jednom danu, a plovidba duga dvije milje trajala je dvadesetak minuta.

Mural u znak sjećanja na prvu trajektnu vezu ostvaren je u sklopu projekta Kulturni Dobrinj i u suradnji s Turističkom zajednicom općine Dobrinja, a osmislio ga je i naslikao riječki umjetnik Vladimir Tomić.

Trajekt „Bodulka“ na Tomićevu muralu naslikan je u boci s dva nezačepljena otvora, grla, ostavljajući tako plovilu otvorenu mogućnost za ponovno isplovljavanje. Na taj način izmiče perspektivi uspomene i nostalgije za prošlim vremenom, opisao je mural inicijator ideje i umjetnik Tomić.

Vladimir Tomić diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a grafitima i uličnom umjetnošću bavi se od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Radovi su mu objavljivani u mnogim domaćim i stranim publikacijama i časopisima o urbanoj i umjetnosti i grafitima. Od 2020. godine član je HDLU-a.

Važnost trajektne veze Crikvenica - Šilo izgubila je na značenju nakon izgradnje i otvorenja Krčkog mosta 19. srpnja 1980.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙