FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Farmaceutski div Eli Lilly smanjuje cijenu inzulina za 70 posto!

ZAGREB, 1. ožujka 2023. (Hina) - Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly objavila je u srijedu da će smanjiti cijenu svojih najčešće propisivanih inzulina za 70 posto i proširiti program koji ograničava mjesečne troškove za američke pacijente s komercijalnim osiguranjem na 35 američkih dolara (37,40 EUR).

Rečeno je da tvrtka poduzima taj korak kako bi "pomogla Amerikancima koji bi mogli imati poteškoća u snalaženju u složenom zdravstvenom sustavu, koji ih može spriječiti u dobivanju pristupačnog inzulina", prenosi američka TV mreža CBS.

Do promjena dolazi u trenutku kada se Eli Lilly i drugi proizvođači inzulina suočavaju sa stalnim kritikama zbog rasta cijena. 

Inzulin, spasonosni lijek koji se obično uzima svakodnevno, postao je sve skuplji posljednjih godina, a mnogi dijabetičari u SAD-u smanjuju doze lijeka, ili prekidaju terapiju zbog cijene.

Reduciranje inzulina može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja i smrti, a neke skupine civilnog društva tvrde i da bi nemogućnost nabave inzulina za dijabetičare mogla predstavljati kršenje ljudskih prava.

Naime, više od 30 milijuna Amerikanaca živi s dijabetesom.

Otprilike tri od deset dijabetičara u SAD-u oslanjaju se na inzulin Eli Lilly, jedne od tri farmaceutske kompanije, zajedno s Novo Nordiskom i Sanofijem, koje kontroliraju tržište tog lijeka.

Od kako su predstavili svoje analogne inzulinske proizvode prije više od dva desetljeća te tri farmaceutske kompanije naglo su podigle cijene za lijekove koji kontroliraju šećer u krvi učinkovitije od takozvanog humanog inzulina.

Eli Lilly je u srijedu priopćio da će smanjiti katalošku cijenu Humaloga 100/mL1, svog najčešće propisivanog inzulina, za 70 posto. Smanjenje cijena stupit će na snagu tijekom četvrtog tromjesečja 2023., stoji u priopćenju tvrtke. 

Tvrtka je rekla da će kataloška cijena bočica Humalog U-100 od 10 mL pasti s 274,70 dolara na 66,40 dolara.

Cijena bočica lijeka Humulin U-100 od 10 mL past će sa 148,70 dolara na 44,61 dolara, obznanjeno je. 

Proizvođač lijekova istaknuo je da će također smanjiti katalošku cijenu svog nebrendiranog inzulina, nazvanog Insulin Lispro Injection 100 na 25 dolara po bočici, što će stupiti na snagu 1. svibnja. 

"Iako trenutni sustav zdravstvene zaštite omogućuje pristup inzulinu za većinu ljudi s dijabetesom, on još uvijek ne osigurava pristupačan inzulin za sve i to se mora promijeniti", izjavio je izvršni direktor tvrtke David A. Ricks.

Eli Lilly također je istaknuo da će ograničiti troškove na 35 američkih dolara mjesečno za dijabetičare s komercijalnim zdravstvenim osiguranjem. Do najave drastičnog smanjenja cijena dolazi nakon što je antiinflacijski zakon Bidenove administracije ograničio cijenu inzulina na 35 dolara mjesečno za korisnike Medicarea, nacionalnog zdravstvenog osiguranja za osobe starije od 65 godina. 

Eli Lilly američka je farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Indianapolisu, u saveznoj državi Indiana, a ima urede u 18 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.  

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙