FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB-ov prvi izračun NRS-a za euro: vrijednosti stagnirale ili se nastavile smanjivati

ZAGREB, 1. ožujka 2023. (Hina) - Unatoč smjeru monetarne politike u europodručju, vrijednosti NRS-a za euro u četvrtom tromjesečju su uglavnom stagnirale ili se nastavile smanjivati, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB).

HNB je danas objavio nove vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za četvrto tromjesečje 2022, a s ovom tromjesečnom objavom po prvi puta nije ažurirao vrijednosti NRS indeksa za kunu, sukladno zakonu o uvođenju eura.

U skladu s istim propisom, HNB ovom prigodom po prvi puta objavljuje vrijednosti NRS-a za euro izračunatog na osnovi svih izvora sredstava i troškova u valutama kuna i euro, uključujući i kunu s valutnom klauzulom u euru, napomenuto je.

Usporedba objavljenih vrijednosti indeksa NRS za valute euro i američki dolar s povijesnim podacima pokazuje da su, unatoč smjeru monetarne politike u europodručju, vrijednosti NRS-a za euro u četvrtom tromjesečju uglavnom stagnirale ili se nastavile smanjivati, dok su se sve vrijednosti NRS-a za američki dolar ipak osjetno povećale, sukladno očekivanjima.

Tako je vrijednost najzastupljenijeg indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, šestomjesečnog NRS-a vezanog uz euro, u četvrtom tromjesečju 2022. ostala nepromijenjena, na razini 0,07 posto, dok su se ostale vrijednosti NRS indeksa za euro u tromjesečju kretale od smanjenja za 0,03 postotna odnosno tri bazna boda za 12-mjesečni NRS3, do povećanja od 0,02 postotna odnosno dva bazna boda za tromjesečni NRS3.

Kod vrijednosti NRS-a za dolar došlo je do povećanja u rasponu od 0,02 do 0,12 postotnih bodova, odnosno od dva do dvanaest baznih bodova, izvijestili su iz HNB-a.

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i podružnica stranih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama HNB-a četiri puta godišnje, podsjetili su iz središnje banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙