FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIDEO: Grad smeća- Najprljaviji grad na svijetu u kojem se živi u otpadu

ZAGREB, 25. veljače 2023. (Hina) - Manshiyat nasser sirotinjsko je naselje u Kairu, u kojem oko 60 tisuća stanovnika stanuje okruženo smećem. Razlog tome treba tražiti u lošem kairskom sistemu prikupljanja otpada koji je prisutan u cijelom gradu.

Prije više od 50 godina pojavili su se neformalni sakupljači smeća, poznati kao zabbaleen ili "smećari", koji uzimaju otpad od vrata do vrata u Kairu za malu naknadu, a zatim ga prevoze magarećim kolima ili kamionetima do svojih domova u Manshiyat Nasseru.

Kada stignu kući, razvrstavaju smeće za recikliranje. Skupljanje smeća tradicionalno je muški posao, dok žene i djeca razvrstavaju smeće. Iako su uvjeti za život ondje loši, učinkovitost recikliranja zabbaleena je izvanredna: većina otpada se reciklira, donosi priču o najprljavijem gradu na svijetu portal Punkufer.hr.

Svinje su pomagale zabbaleenima čisteći organski otpad, a njihovo meso se kasnije prodavalo hotelima i restoranima za nemuslimanske turiste. 

Manshiyat Nasser u međuvremenu je postao svojevrsna neutabana turistička atrakcija za pustolovne putnike u potrazi za jedinstvenim mjestima, a taj kutak Kaira to doista i jest.

Slam naselje osnovano za skladištenje smeća 1976. u podnožju brda Mokattan.

Obitelji zajedno razvrstavaju smeće

Selo je dom za oko 60.000 Zabaleena – na arapskom za smeće. Najmanje 90 posto njih su koptski kršćani dok je Egipat većinski muslimanska zemlja. 

Njegovo se gospodarstvo vrti oko prikupljanja i recikliranja smeća grada Kaira. Nedostaje mu infrastruktura i često nema tekuće vode, kanalizacije ili struje, donosi portal PHMuseum.

Zabaleeni su rođeni u trgovini smećem i odrasli su u getu smještenom na periferiji grada. Iza brda smeća počinje se vidjeti red, disciplina, marljivost i snažan osjećaj ponosa koji Zabaleeni imaju u svom poslu. 

Obitelji rade zajedno i zarađuju za život; svakog jutra u zoru, mladi članovi zajednice Zabaleen započinju svoje svakodnevno putovanje u Kairo u zapregama i kamionima kako bi prikupili smeće iz gradskih stanova i poduzeća. Do ručka sav prikupljeni otpad vraćen je u sirotinjsko naselje gdje je svaki član obitelji; djeca, roditelji i bake i djedovi krenuli su u razvrstavanje.

Zajednica Zabaleen reciklira više od 80 posto smeća koje skupe, što je omjer puno veći od europskog prosjeka.

Kako izgleda život u ''Gradu smeća'' u predgrađu Kaira, pogledajte u VIDEU:

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙