FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Flego: Europa mora jasno definirati prioritete

OSIJEK, 24. veljače 2023. (Hina) - Europi jako nedostaje što se nije okrenula pitanjima gospodarstva i jasnom definiranju prioriteta, što su puno prije učinile velike sile poput SAD-a i Kine, ocijenio je na panelu „Hrvatska i nova EU industrijska strategija i digitalizacija“ u petak u Osijeku europarlamentarac Valter Flego.

Panel je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a online javljanjem zastupnik u Europskom parlementu Flego je podsjetio kako Europa tek posljednje dvije godine govori o novoj industrijskoj strategiji jer se shvatila da treba jasno definirati prioritete.

"Kod nas u Hrvatskoj je to tako zato što nisam siguran da znamo što su naši prioriteti, jesu li to turizam, poljoprivreda, obrazovanje ili digitalizacija", rekao je i dodao kako - ako se jasno kaže da su hrvatski prioriteti industrija, digitalizacija i zelena tranzicija - to trebaju pratiti akcijski planovi nakon kojih idu operativni planovi njihove realizacije.

Postavio je pitanje zbog čega Europa poput Kine i SAD-a ne pomaže malim i srednjim poduzećima i zašto ne bi na isti način iz različitih europskih fondova promovirali, poticali i olakšavali razvoj onima koji su nam važni i prioritetni.

Na pitanje hoće li Vladina strategija za digitalizaciju Hrvatske, donesena za razdoblje do 2032. , pomoći da se Hrvatska unaprijedi, Flego je odgovorio kako se iskreno nada da hoće.

Upozorio je kako je poznato da je Sabor dosad donio mnoge strategije koje su nakon prihvaćanja zaboravljene završile u ladici nekog ministarstva.

"Ako se to ponovi, nećemo biti uspješni, a ako shvatimo da je strategija ključna i da je trebamo svi implementirati, onda bismo mogli preokrenuti trendove", istaknuo je. Izrazio je nadu da je ta, itekako važna strategija, prvi korak u operativnoj realizaciji zacrtanih ciljeva.

Dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Tomislav Matić istaknuo je da su pred njima veliki izazovi u obrazovanju stručnjaka za brzo rastući gospodarski IT sektor u Osijeku.

"Mladi stručnjaci moraju biti spremni na vrlo brze prilagodbe i na tržište na kojemu iznenađujućom brzinom nastaju novi poslovi", rekao je. Prema njegovim riječima, cilj digitalne tranzicije jest omogućiti pristup "kratkim obrazovnim programima za stručnjake kojima to nije primarno područje te da se generalno podigne digitalna pismenost".

"Isto tako, primarno je i povećanje udjela IT stručnjaka na tržištu, koje će biti definitivno potrebno uz razvoj novih proizvoda", ocijenio je Matić  i podsjetio da razvoj IT sektora u Osijeku svjedoči koliko širok spektar djelatnosti te tvrtke pokrivaju te da su mogućnosti iznimne, ali i dalje prevladavaju tvrtke koje pružaju usluge, a financiranje europskih i nacionalnih fondova potiče razvoj novih proizvoda. Istaknuo je da će financiranjem razvojnih aktivnosti, koje je tvrtkama jako skupo, omogućiti da one prijeđu na model prodaje proizvoda.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙