FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv na sudjelovanje u programu edukacije mladih novinara o Europskoj uniji

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) poziva mlade novinarke i novinare tiskanih, online, radijskih i televizijskih medijskih kuća na radionicu o izvještavanju o Europskoj uniji.

Tijekom trodnevnog programa, sudionici će imati priliku teorijski i praktično upoznati se s funkcioniranjem i izvještavanjem o radu EU institucija, procesom donošenja odluka i zakona na EU razini, „lokalizacijom“ europskih tema i njihovom prilagodbom nacionalnom kontekstu. Bit će riječi i o ustroju Europskog parlamenta i njegovim komunikacijskim kanalima te prijedlozima za reformu europskih izbora i borbi protiv dezinformacija. Posebna će se pozornost usmjeriti na individualizirani rad kako bi novinari što uspješnije prepoznali i ovladali informacijama relevantnim za sektor koji prate.

Radionica će se održati od 20. do 22. ožujka 2023. u Klubu Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu (Perkovčeva 2), a mogućnost sudjelovanja dobit će deset novinarki i novinara iz raznih dijelova Hrvatske čije prijave budu ocijenjene najuspješnijima. Uz prijave koje se šalju elektroničkom poštom na radionica@hina.hr potrebno je priložiti:

  • Životopis
  • Motivacijsko pismo
  • Dva primjerka objavljenih novinarskih radova (tekst, poveznicu na audio / video zapis)
  • Potvrdu urednika o angažmanu u redakciji

Rok za zaprimanje prijava je 13. ožujka 2023. u 17 satiTroškove putovanja i smještaja za polaznike izvan Zagreba snose organizatori.

Radionica je dio programa "Obuke Europskog parlamenta za mlade novinare" za čiju je provedbu na natječaju odabrana HINA. Cilj je medijskim djelatnicima u početnoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije i rada Europskog parlamenta i na taj način poticati jačanje neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja. Polaznici će po završetku dobiti certifikat o stečenim vještinama.

Detaljan program radionice na kojoj će predavači biti iskusni novinari specijalizirani za praćenje EU tema, stručnjaci za politički sustav EU-a, fact-checkeri te sadašnji i bivši djelatnici Europskog parlamenta zaduženi za komunikaciju s medijima, bit će objavljen uskoro na ovoj poveznici.

Pet najuspješnijih polaznica i polaznika dobit će priliku sudjelovati u drugom modulu obuke koji će se u organizaciji Europskog parlamenta održati u Bruxellesu ili Strasbourgu. Datum modula bit će objavljen naknadno, a preduvjet za sudjelovanje je dobro poznavanje engleskog jezika.

 

PROGRAM*

 

PONEDJELJAK 20. ožujka

Uvod u rad Europskog parlamenta i njegove nadležnosti: ovlasti, političke skupine, odbori; Uloga EPLO-a u državama članicama i njegova medijska ponuda – MAJA LJUBIĆ (Ured za odnose s medijima EP-a u Hrvatskoj)

Prioriteti EP-a u 2023/2024. i primjeri najrelevantnijeg zakonodavnog rada u raznim područjima - BARBARA PERANIĆ – (Ured za odnose s medijima EP-a u Hrvatskoj)

EU vrijednosti i demokracija - Povelja o temeljnim pravima - prof. dr. sc.  IRIS GOLDNER LANG – (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Odsjek za europsko javno pravo, Centar izvrsnosti Jean Monnet)

Politički sustav EU: Komisija, Vijeće, EP; Putevi utjecaja: interesne skupine, građanske inicijative, lobisti - izv. prof. dr. sc. IGOR VIDAČAK (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu)

Širenje EU-a od osnivanja do odnosa sa zemljama zapadnog Balkana – kratak pregled - MAŠA TAUŠAN (Novinarka/urednica u Hini) i  SLAVKO VUKADIN (Dopisnik Hine iz Bruxellesa)

"The Bubble" – izvještavanje iz Bruxellesa - SLAVKO VUKADIN (Dopisnik Hine iz Bruxellesa)

Razgovor - Iskustva izvještavanja iz Europskog parlamenta – ALEN KOZINA  (Novinar/urednik Hine)

 

UTORAK 21. ožujka

RADIONICA: Proces donošenja odluka u Europskom parlamentu – od prijedloga do plenarne sjednice, praktična simulacija rada Europskog parlamenta - IVAN MATIĆ (voditelj projekata u uredu eurozastupnika Tonina Picule) (4h)

Izazovi izvještavanja o EU – kako prenijeti informacije široj javnosti i korištenje društvenih medija kao izvora i kanala komunikacije - IVANA DRAGIČEVIĆ - novinarka i urednica N1 TV 

“One hour with an MEP” – komunikacija s javnošću iz perspektive europarlamentaraca – razgovor s eurozastupnicom/eurozastupnikom – (Europska pučka stranka- EPP) tbd

RADIONICA: Izvještavanje iz EP-a – izbor tema i  konzultacije s novinarima i urednicima Hine**

 

SRIJEDA 22. ožujka

Komunikacijske strategije klubova zastupnika – Europska pučka stranka (EPP); Radijsko izvještavanje iz EU-a – iskustva izvještavanja (Radio 101, Deutsche Welle i nacionalni mediji)  - ALEN LEGOVIĆ (press officer EPP-a, bivši novinar i dopisnik Vjesnika, Radija 101 i Deutsche Wellea iz Njemačke i Bruxellesa)

Komunikacijske strategije klubova zastupnika– klub liberala (RENEW EUROPE/ALDE do 9.saziva EP-a);  Izvještavanje za elektroničke medije (radio/televizija) – Iskustva iz EU-a - ŽELJKO KORPAR (bivši dopisnik HRT-a iz Bruxellesa, press officer u uredu zastupnika u 8. sazivu EP-a 2014-2019. Nine Jakovčića i Joze Radoša)

Komunikacijske strategije klubova zastupnika:  teme, strategije, kanali, narativi...   – klub socijaldemokrata (S&D); Komunikacijska strategija ureda europarlamentarca (primjeri iz rada ureda eurozastupnika Tonina Picule) - JOSIP JAGIĆ (direktor tvrtke MELDEN KOMUNIKACIJE - pružatelja usluga odnosa s medijima i organizacije aktivnosti ureda europarlamentarca Tonina Picule)

FACT CHECKING -  korisni instrumenti i metode;  strana uplitanja u demokratske procese i dezinformacije - izv. prof. dr. sc.  MARIJANA GRBEŠA-ZENZEROVIĆ (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu)

“One hour with an MEP” – komunikacija s javnošću iz perspektive europarlamentaraca – razgovor s eurozastupnikom Valterom Flegom (IDS/RENEW EUROPE) – (putem zooma)

Ususret europskim izborima 2024. 

Prijedlozi reforme EU izbora; Kampanja za izlazak na izbore - BARBARA PERANIĆ – (Ured za odnose s medijima EP-a u Hrvatskoj) 

Iskustva praćenja europskih izbora u Bruxellesu i Hrvatskoj - Fokus na nacionalne posebnosti - Novinari i urednici u Hini: SLAVKO VUKADIN/ALEN KOZINA/DORIS KUJEK/VESNA KLANAC

RAZGOVOR i KONZULTACIJE – zaključno***

 

---------------------

 

*Radionica počinje u 8 i 30 i traje do 18 i 30 s kraćim pauzama i dužom pauzom za ručak. Sudionici će o konačnoj satnici i popratnim sadržajima biti obaviješteni u tjednu uoči početka radionice.

**Razgovor kako definirati relevantnu temu u EP-u od lokalnog ili šireg nacionalnog značaja, s obzirom na matični medij i čitateljstvo/slušateljstvo. Sugerirat ćemo i podijeliti kontakte i izvore za odabranu temu.

***Završnog dana edukacije za zainteresirane je predviđeno savjetovanje i radionica praktične primjene stečenih informacija u formi agencijskih a na temelju dnevnog reda predstojećih plenarnih sjednica i sjednica odbora Europskog parlamenta. Razrada teme na temelju prakse i iskustva novinara Hine (izjave zastupnika, intervjui, razrada pozadine teme, izvori informacija i kontakti u EP-u, institucijama EU-a izvan EP-a, relevantni izvori informacija izvan institucija EU...). Sudionici će, ukoliko žele, moći nastaviti suradnju s novinarima Hine nakon radionice uz mogućnost objave u Hininoj emisiji vijesti ukoliko postoji interes matičnog medija za takvu suradnju. Hina će priloge sudionika radionice o radu Europskog parlamenta objaviti na svojim društvenim mrežama.

Za dodatna pojašnjenja na raspolaganju je koordinator projekta Alen Kozina (akoz@hina.hr, m: 091 4808 851).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙