FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devetnaesti ZagrebDox od 26. ožujka do 2. travnja

ZAGREB, 16. veljače 2023. (Hina) - Devetnaesto izdanje međunarodnoga festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. do 2. travnja, a posjetitelje uz više od stotinu filmova očekuju brojni gosti, popratna događanja i razgovori, najavljuju organizatori festivala.

Ovogodišnje će izdanje ZagrebDoxa u velikoj mjeri biti okrenuto publici koja je lani ponovno pokazala kako voli dokumentarce na velikom platnu unatoč svim promjenama koje je donijelo doba streaming servisa, ističu sa ZagrebDoxa.

"Kako je u proteklom razdoblju zbog pandemije dovršavanje dokumentaraca bilo nešto sporije, ove smo se godine suočili s pregršt doista sjajnih doxova, tako da je selekcija bila duga i složena. O tome možda najbolje govori činjenica da smo odlučili vratiti izuzetno popularne programe 'Glazbeni globus' i 'Happy dox'", ističe osnivač i direktor festivala Nenad Puhovski.

S druge strane, dodaje, o sve većoj popularnosti dokumentaraca vjerojatno najbolje govori činjenica o 'prenapučenosti' programa Majstori s filmovima Herzoga, Ivorya, Schlöndorffa i drugih.

Na Doxu će i ove godine biti prikazani najnagrađivaniji dokumentarci prošle sezone kao što je dobitnik Zlatnog lava iz Venecije "Sva ljepota i krvoproliće" Laure Poitras, a tu su i najnoviji filmovi koji će u periodu do ZagrebDoxa tek doživjeti svjetske premijere, poput "Istočne fronte" Vitalyja Manskoga, koji će biti prikazan na Berlinalu.

Usto, ZagrebDox i ove godine ostaje posvećen hrvatskom dokumentarcu te će biti prikazano dvadesetak najnovijih filmova, najavljuje Puhovski.

Sa ZagrebDoxa podsjećaju da je prije manje od godinu dana Europska filmska akademija festival uvrstila u najuži krug elitnih svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu krovne europske filmske institucije u kategoriji dokumentarnog filma.

Devetnaesti ZagrebDox održat će se u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema & Bara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙