FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasajte za hrvatski hrast lužnjak, naš izbor u Europskom stablu godine

ZAGREB, 14. veljače 2023. (Hina) - Do kraja veljače otvoreno je glasovanje za ''Europsko stablo godine'', na kojem trinaestu godinu po redu u organizaciji Environmental Partnership Associationa (EPA), sudjeluje šesnaest zemalja, a predstavnik Hrvatske je - hrast lužnjak.

Trenutno su u vodstvu hrast Fabrykant iz Poljske s 29.220 glasova, kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija u Ukrajini s 8481 glasova i hrast obični iz Slovačke sa 7835 glasova.

Hrvatsku zastupa gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, koji je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju.

Hrvatski hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2603 glasa, a trenutno je na začelju europskog natjecanja, zajedno s prijedlozima Bugarske, Belgije i Latvije s malo više od tri tisuće glasova.

Za Europsko stablo godine svi građani mogu glasovati putem online stranice www.treeoftheyear.org do 28. veljače u 23:59:59 sati, a s tim što će ono u zadnjem tjednu biti tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na web stranici.

Poljski hrast, koji vodi u utrci, jedno je od najizvornijih stabala u toj zemlji i nalazi se u parku Klepacz u Łódźu. Njegova krošnja visoka je 33 metra, a jedan ogranak oblika slova S duži je od 20 metara.

Hrvatski hrast, koji se natječe za Europsko stablo godine, ima više od 250 godina i izdanak je posebne šume hrastova lužnjaka u Drežničkom polju. Šuma se nalazi iznad 440 metara nadmorske visine i s proljeća i na jesen, u polju koje kao "magijom postaje jezero", ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙