FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova aplikacija solarnih potencijala splitskih krovova

SPLIT, 31. siječnja 2023. (Hina) - U gradskoj upravi Splita u utorak je predstavljena aplikacija sustava solarnih potencijala splitskih krovova koja bi građanima i poduzetnicima trebala pružiti potrebne podatke u vezi s mogućim postavljanjem sunčanih elektrana.

Sustav bi pružao i informacije o uštedi i povratu investicije u slučaju postavljanja sunčane elektrane. Aplikaciju su izradili Grad Split i tvrtka GDi u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da su obnovljivi izvori energije i zelena tranzicija važna tema, a ambicija Splita je da postane najmoderniji grad u Hrvatskoj, mjesto koje se brine o prirodi, gdje se koriste svim potencijalima i racionalno upravlja resursima. Istaknuo je da je najveći potencijal Splita klima, sunce i solarni potencijal grada te da su zajedno s partnerima izradili solarnu mapu splitskih krovova.

"Kroz ovu mapu mogu svi naši sugrađani vrlo jednostavno procijeniti koji je solarni potencijal njihovih krovova, i ne samo to, nego i procijeniti kolika će im biti investicija te koliko će uštedjeti ako na svoje krovove postave solarne panele. Naš je cilj da što više proizvodimo iz obnovljivih izvora, a što manje koristimo mrežu ili neke druge izvore", izjavio je Puljak.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac rekao je da Split ima 1200 vršnih sunčanih sati na godinu, što je mnogo jer se na metar četvorni površine krova na godinu može proizvesti 150 kWh. Smatra da Vlada treba ulagati u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u energetsku infrastrukturu.

"Ovime se građanima daje sigurnost praktički besplatne energije onoga trenutka kada se investicija napravi, odnosno sve ono što treba imati jedno napredno i moderno društvo kakvo bismo željeli postati", rekao je Domac.

Vojkan Gavrilović iz tvrtke GDi d.o.o. objasnio je da su u aplikaciju uneseni svi krovovi na području grada te da svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov vlastite zgrade, obiteljske kuće ili javne zgrade pa će dobiti njegovu površinu. Nakon toga unesu se podatci o potrošnji električne energije, a kalkulator će ponuditi kvadraturu potrebnu za postavljanje solarnih ćelija i izračunati koliki je povrat investicije. 

Kako je rekao, platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje.

"Potrebna je adresa, odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju. Platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti", rekao je Gavrilović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙