FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 8. siječnja 2023. (Hina) -  Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana Europska unija polako se vraća uobičajenom radnom ritmu i sljedeći tjedan Europska komisija putuje u Švedsku, koja je početkom godine preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a.

Europska komisija na početku svakog rotirajućeg predsjedanja odlazi u posjet zemlji koja preuzima kormilo Vijeća. Ovaj put Komisija ne ide u švedsku prijestolnicu Stockholm, nego u Kirunu, u Laponiji, najsjeverniji švedski grad.

Kiruna je gradić s oko 20-tak tisuća stanovnika 200 kilometara sjeverno od arktičkog polarnog kruga, najsjevernije paralele. Grad je nastao krajem 19. i početkom 20. stoljeća oko podzemnog rudnika željezne rude.

Riječ je o najvećem podzemnom rudniku željezne rude na svijetu. Nalazi se 1365 metara ispod zemlje, a stalno širenje rudnika dovelo je do slijeganja tla i stoga je donesena odluka o jedinstvenom pothvatu - premještanju središta grada Kirune oko tri kilometra istočno jer bi inače grad propao u zemlju.

Dio zgrada će biti premješten zajedno s temeljima, a dio će se srušiti i ponovno izgraditi. To je najveće premještanje urbanog područja na svijetu.

Cijelo područje bogato je prirodnim resursima, metalima i mineralima no predvodnik je zelene energetske i industrijske revolucije koja se trenutačno odvija na sjeveru Švedske.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedno s povjerenicama boravit će u Kiruni u četvrtak i petak i sastati se članovima švedske vlade.

“Odlučili smo održati sastanak u Kiruni kako bismo pokazali jedinstveno područje u Švedskoj i u Europskoj uniji, gdje se trenutačno odvija zelena industrijska tranzicija povijesnih razmjera”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙