FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisačka bolnica dobila najsuvremenije dijagnostičke uređaje

SISAK, 5. siječnja 2023. (Hina) - Sisačka Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" bogatija je za dva suvremena uređaja za dijagnostičke pretrage, CT i ultrazvuk, ukupne vrijednosti oko 890 tisuća eura, koji su predstavljeni u četvrtak.

Riječ je o novom 128 slojnom MSCT uređaju koji omogućuje osjetno brži pregled svih regija uz značajno manju dozu zračenja za pacijenta. Uređaj vrijednosti gotovo 730 tisuća eura (5,5 milijuna kuna), sadrži vodeće tehnologije kojim se skenira organ u 128 slojeva te precizno i brzo postavlja dijagnoza. Dodatna vrijednost tog uređaja je što omogućava novu dijagnostičku pretragu-neinvazivnu MSCT koronarografiju odnosno direktan prikaz srca i koronarnih arterija.

Ova pretraga puno je ugodnija za pacijenta, nije potrebna hospitalizacija i ne izaziva komplikacije, istaknuo je dr. Dejan Čanak .

Nabavka novog ultrazvuka pridonijela je većoj kvaliteti dijagnostike u kardiološkoj ambulanti, naglasio je dr. Ivan Horvat. Suvremeni 4D ultrazvuk zadovoljit će sve veća potrebe pacijenata Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost uređaja iznosi gotovo 160 tisuća eura (1,2 milijuna kuna).

Prepoznavanjem krizne situacije uslijed epidemije COVID 19, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak inicirao je nabavku i novog mobilnog RTG uređaja koji je bio prijeko potreban za pacijente ugrožene širenjem epidemije.

"Nabavom tog uređaja u vrijednosti gotovo 100 tisuća eura ili 744 tisuća kuna, osigurana je brza i pravovremena dijagnostička obrada u posebnim uvjetima izolacije i izvanrednim okolnostima izazvanih virusom i zamijenjen RTG uređaj star preko 20 godina. A posebnu brigu zaslužuju naši najmlađi sugrađani. Kako bi se osigurao siguran prijevoz novorođenčadi kupljen je mobilni inkubator s transportnim sustavom u vrijednosti nešto više od 70 tisuća eura ili 530 tisuća kuna", rekao je župan Celjak.

Županija je po prvi puta inicirala i povećanje decentraliziranih sredstava resornog Ministarstva za županijske zdravstvene  ustanove, i to za 491 tisuća eura ili 3,7 milijuna kuna, naglasio je Celjak.

Izgradnja zdravstvenih objekata uz potporu Vlade, sredstvima iz Fonda solidarnosti 

Ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović, najavio je da će Sisak uskoro dobiti nove bolničke komplekse kakve nije imao posljednjih 50 godina.

"Osiguranje kvalitetnih uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi stanovnicima županije, jedan je od ciljeva nove županijske vlasti", rekao je Dujmenović.

Podsjetio je da je potres nanio veliku štetu zdravstvenim objektima, ali su osigurani čvrsti, sigurni i stabilni zamjenski objekti.

Teško su oštećene i zgrade sisačke bolnice čija je obnova i izgradnja u tijeku.

Jedan od najvećih investicijskih zahvata je cjelovita obnova zgrade Nove interne u vrijednosti od 5,9 milijuna eura (44 milijuna kuna). Obnovom su obuhvaćeni i objekti Stare interne, uprave s novom bolničkom kuhinjom, te Pedijatrija i zgrada Jodnog lječilišta. 

Radove obnove i izgradnje Sisačko-moslavačka županija provodi uz potporu Vlade RH, sredstvima iz Fonda solidarnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙