FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska se primakla na korak prema gašenju monitoring mehanizma

BRUXELLES, 22. studenoga 2022. (Hina) - Europska komisija je u utorak zaključila da je Rumunjska ispunila sve preporuke u okviru mehanizma za praćenje napretka u području pravosudnih reformi, korupcije i organiziranog kriminala, čime se sasvim približila gašenju toga mehanizma uvedenog pri ulasku u Europsku uniju.

Rumunjska i Bugarska ušle su u Europsku uniju 1. siječnja 2007. godine, nešto manje od tri godine nakon velikog proširenja na 10 novih članica. Dio država članica smatrao je da Bugarsku i Rumunjsku ne treba primiti ni 2007. godine zbog problema s pravosuđem, korupcijom i organiziranim kriminalom. Na kraju je postignut kompromis da ih se ipak pusti unutra ali uz uvjet da se prati njihov napredak u tom području, čime su na neki način postale drugorazredne članice. Tada je uveden tzv. Mehanizam suradnje i provjere (CVM), svojevrsni monitoring napretka, u okviru kojeg je Komisija jednom godišnje objavljivala izvješće o napretku i izdavala preporuke za otklanjanje manjkavosti u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Komisija je za Bugarsku još 2019. zaključila da je ispunila sve preporuke u okviru CVM i od tada Komisija ne objavljuje godišnje izvješće za tu zemlju.

Sada je Komisija objavila izvješće s istim zaključkom i za Rumunjsku.

“Komisija je zaključila da je Rumunjska napravila dovoljan napredak u ispunjavanju obveza preuzetih prilikom pridruživanja EU-u i da se sva mjerila mogu na zadovoljavajući način zatvoriti”, kaže se u priopćenju Komisije.

Praćenje napretka Bugarske i Rumunjske u području pravosuđa nastavit će se u okviru godišnjeg izvještavanja o vladavini prava, kojim su obuhvaćene sve zemlje članice.

“Komisija više neće pratiti ni izvještavati o Rumunjskoj u okviru CVM-a, ali će se monitoring nastaviti unutar godišnjih izvješća o vladavini prava”, navodi izvršno tijelo EU-a.

Ovo izvješće još ne znači gašenje CVM-a, ali su sada obje zemlje na korak do toga. Odluku o tome donosi Komisija, ali je pritom dužna razmotriti primjedbe Vijeća EU-a i Europskog parlamenta.

Komisija najavljuje da će se pitanju CVM-a za Bugarsku i Rumunjsku vratiti za nekoliko mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙