FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dugavama oslikan mural posvećen prirodi

ZAGREB, 25. listopada 2022.  (Hina) - S ciljem osvještavanja građana Hrvatske o klimatskim promjenama i poticanja na borbu protiv ovog globalno rastućeg problema, u ponedjeljak je na osnovnog školi Dugave oslikan mural posvećen 'majci prirodi'.

Time je zaokružen ciklus klimatskih aktivnosti koje su, uz oslikavanje eko-murala, uključile i edukativne klimatske i grafiti radionice za mlade, a održale su se u školama u Osijeku, Rijeci, Sisku i sada Zagrebu, priopćeno je.

Aktivnosti provodi Europska komisija u okviru inicijative Europski klimatski pakt kako bi na kreativan i zanimljiv način temu klimatskih promjena približila djeci i mladima kao nositeljima budućnosti planeta, ali i svim ostalim građanima. 

Europski klimatski pakt dio je Europskog zelenog plana, paketa politika usmjerenih prelasku na zeleno gospodarstvo i izgradnju Europe kao prvog klimatski neutralnog kontinenta do 2050., istaknula je, uz ostalo, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Hana Huzjak. 

Mural je oslikao umjetnički dvojac Casino i Royal iz kolektiva Graffiti na gradele. Nakon što smo prvim trima muralima „udahnuli“ dozu pesimizma kako bismo promatrača potaknuli na razmišljanje o učinku klimatskih promjena i buđenje njegove savjesti, ciklus smo odlučili zaokružiti u pozitivnom tonu, iskazujući zahvalnost majci prirodi, rekao je umjetnik Hrvoje Kraljević iz tog kolektiva. 

Održana je i edukativna radionica za učenike, na kojoj su s okolišnim stručnjacima iz WWF Adrije raspravljali o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, utjecaju čovjeka na okoliš, kao i koracima koje sami mogu poduzeti da bi pridonijeli ublažavanju klimatskih promjena. 

Julije Domac, ambasador Europskog klimatskog pakta, ravnatelj REGEA-e i savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu rekao je kako u  tom paktu svoje mjesto može naći svatko tko želi dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

"Sve što je potrebno je da unesete malu ili veću promjenu u svoj svakodnevni život. To može biti pješačenje ili vožnja bicikla umjesto automobila, smanjenje temperature grijanja zimi ili povećanje temperature klimatskog uređaja ljeti, konzumacija sezonske, lokalne hrane i manje mesa, postavljanje sunčanih panela, popravak stvari umjesto kupnje novih", dodao je.

Građani mogu doprinijeti putem platforme Europskog klimatskog pakta "Count us in" i izračunati svoj CO2 otisak i koliko su time izravno pomogli Zemlji.
 

(Hina) xpp/xagrb ymć

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙