FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povezanost je ključna za ostvarenje klimatskih ciljeva

ZAGREB, 17. listopada 2022. (Hina) - U izvješću “Povezanost i klimatske promjene” iz studenog 2021. Ericsson se bavi ulogom digitalnih komunikacija u borbi protiv klimatskih promjena.

U predgovoru Ingmar Rentzhog, osnivač i CEO platforme We Don't Have Time (društvene mreže za klimatska rješenja), osvrćući se na pandemijski hijatus u borbi protiv klimatskih promjena, govori o važnosti digitalizacije za globalni klimatski dijalog. Također naglašava da digitalizacija i veća povezanost mogu proširiti, povećati opseg i ubrzati klimatska rješenja u mnogim područjima, a Imat će važnu ulogu u svemu od poljoprivrede, prijevoza, rudarstva do pametnih mikro energetskih mreža.

2020. godina je trebala biti presudna za borbu protiv klimatskih promjena, a onda se dogodila COVID-19 pandemija. Svjetski lideri su se usredotočili na spašavanje ljudskih života, a borba protiv klimatskih promjena je stavljena na pauzu. UN-ova konferencija o klimatskim promjenama COP 26 odgođena je za godinu dana. Od tada su novi znanstveni podaci iz Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (engleski: Intergovernmental Panel on Climate Change, skrać. IPCC) pokazali da klimatska kriza sada utječe na svaki kutak zemaljske kugle te da svaki stupanj zagrijavanja čini život na Zemlji opasnijim. Kako bismo smanjili negativne učinke klimatskih promjena vlade, kompanije, investitori, gradovi i regije trebaju djelovati zajednički kako bi smanjili emisije i izgradili otpornost Digitalizacija je ključna u tom procesu tranzicije i u izgradnji održive budućnosti.

Prema ovom istraživanju ubrzana implementacija 5G povezanosti diljem Europe i u UK imat će trenutni učinak katalizatora za smanjenje CO2e emisija. Analiza koja pokriva cijelu Europu otkriva da bi implementacija 5G tehnologije u četiri sektora s najvećim emisijama – energetskom, prometnom, proizvodnom i zgradarskom - mogla kreirati 55-170 MtCO2e manje emisija godišnje, što je učinak jednak onome uklanjanju 35 milijuna automobila, odnosno svakog sedmog automobila, s europskih prometnica. Istraživanje uz to pokazuje da će se najmanje 40 posto EU rješenja za smanjenje emisija ugljika do 2030. godine oslanjati na fiksnu i mobilnu povezanost.

https://www.hina.hr/attach/pdf/Ericsson-Connectivity_and-Climate_Change.pdf

Glavne brojke

1,5°C - Utrkujemo se s vremenom kako bismo smanjili emisije i ograničili globalnob zagrijavanje na 1,5oC.

15% - Rješenja poput razvoja generatora obnovljive energije mogu se oslanjati na povezanost i mogla bi smanjiti emisije CO2 u EU za 550 milijuna tona – 15 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017.

20% - Rješenja koja se oslanjaju na povezanost i 5G mogla bi smanjiti ukupne godišnje emisije EU za gotovo 20 posto, što odgovara zbroju godišnjih emisija Španjolske i Italije.

1 od 7 - 5G tehnologija u 4 sektora s najvišim emisijama mogla bi stvoriti godišnje uštede u emisijama koje su jednake uklanjanju svakog sedmog automobila s prometnica u EU (više od 35 milijuna) automobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙